České akcie 2013: Pražská burza ztratila téměř pět procent

Praha – Zatímco loni přidal souhrnný index pražské burzy 14 procent, letos české akcie podle tohoto indexu téměř pět procent ztratily (index ukončil rok na 989 bodech). Nejvíce v roce 2013 posílily akcie sázkové společnosti Fortuna, a to o 40 procent. Dařilo se i bankám. Naopak akcie NWR přišly o 76 procent hodnoty a akcie ČEZ propadly téměř o čtvrtinu.

Minimální hodnotu měl oficiální index Burzy cenných papírů Praha 25. června, kdy uzavřel na 852,9 bodu. Svého maxima dosáhl hned zkraje roku – 9. ledna vystoupil na 1 066,1 bodu. „Letošní statistika indexu PX jde proti vývoji na světových trzích. Zatímco světové akcie rostly, index PX klesal,“ komentoval čísla analytik BH Securities Petr Hlinomaz.

Hlavní světové akciové indexy letos počítaly zisky v řádech desítek procent. Americký index DJIA vzrostl skoro o 21 procent, německý DAX na tom byl obdobně. Japonský index NIKKEI přidal skoro 60 procent. Zato vývoj na pražské burze označila analytička Next Finance Markéta Šichtařová za „trochu smutnější písničku“. Jen co se v první polovině roku začalo mluvit o tom, že by americká centrální banka (Fed) mohla ubrat plyn při tištění peněz, začalo podle Šichtařové stahování kapitálu z rizikovějších burz, mezi něž patří i ta pražská.

Podle analytika společnosti Patria Direct Tomáše Tomčányho v prvním pololetí ztrácely všechny hlavní akciové tituly. Ve druhém pololetí pak společně s oživením přišel obrat – začaly růst firmy z finančního sektoru, tedy Erste Bank, VIG a Komerční banka. Také polevil tlak na pokles ceny akcií ČEZu a cenným papírům Telefóniky zase pomohly spekulace o jejím prodeji, resp. následný prodej operátora skupině PPF. Akcie těžařské firmy NWR se propadly především kvůli nízkým cenám koksovatelného uhlí, jež tvrdě dopadly na ziskovost firmy.