Nejvíce loni svůj majetek „rozmnožil“ Bill Gates

New York - Majetek nejbohatších lidí světa se během loňského roku navýšil o 524 miliard dolarů (asi 10,5 bilionu korun). Proti jejich celkovému jmění v předešlém roce jde o více než 16procentní nárůst, jak vyplývá ze seznamu nejbohatších obyvatel planety sestavovaného agenturou Bloomberg. Ukazatel, který nese název Bloomberg Billionaires Index, zahrnuje 300 největších boháčů světa a aktualizuje se každý den.

Nejvíce se majetek podařilo „rozmnožit“ zakladateli amerického softwarového gigantu Microsoft Billu Gatesovi. Ten je podle žebříčku Bloomberg nejbohatším člověkem na světě. Konkrétně Gatesovo jmění narostlo o 15,8 miliardy dolarů na 78,5 miliardy dolarů. Důvodem jsou akcie Microsoftu, tedy největšího výrobce softwaru na světě, které stouply o 40 procent. Gates však zbohatl i díky svým investicím v jiných společnostech, ke kterým patří například kanadské železnice.

S druhým nejlepším výsledkem loni zakončil americký miliardář Sheldon Adelson, který je zakladatelem největšího světového provozovatele a developera kasin Las Vegas Sands. Akcie firmy, která značnou část tržeb generuje v čínském Macau, vzrostly o více než 70 procent. Adelson si ke svému čistému jmění připsal dalších 14,4 miliardy dolarů.

Nejbohatší Mexičan a dříve i „pozemšťan“ si výrazně pohoršil

Naproti tomu mexický telekomunikační magnát Carlos Slim Helú, od kterého si Gates loni v květnu v hodnocení časopisu Forbes vzal zpátky titul nejbohatšího člověka planety, během roku přišel o 1,4 miliardy dolarů. Mexičtí zákonodárci již dříve schválili návrh zákona, který má omezit Slimovu převahu na trhu, a Mexičanovo telekomunikační impérium América Móvil v prvních třech měsících minulého roku ztratilo 12 procent.

Nejbohatší lidé světa tématem Ekonomiky ČT24 (zdroj: ČT24)

„Bohatí budou v roce 2014 dál bohatnout,“ poznamenal miliardář John Catsimatidis, jinak zakladatel konglomerátu Red Apple Group. Catsimatidis mimo jiné předpovídá, že úrokové sazby zůstanou nízké a ceny akcií budou pokračovat v růstu.

Po posledním obchodním dni loňského roku činil celkový čistý majetek nejbohatších lidí světa zhruba 3,7 bilionu dolarů (asi 74,6 bilionu korun). Čistou ztrátu během celých 12 měsíců zaznamenalo 70 z celkových 300 boháčů, jejichž jméno se objevilo v konečné podobě loňského žebříčku. Loňský rok byl pro globální akciové trhy nejlepší za poslední čtyři roky. Například americké akcie zaznamenaly největší zisk za posledních 16 let.