Praha ovládla skupinu Pražská plynárenská

Praha - Hlavnímu městu se nakonec podařilo získat majoritu ve skupině Pražská plynárenská. Ta je druhou největší plynárenskou distribuční firmou v Česku. Už v úterý byly podepsány kupní smlouvy s energetickou společností E.ON, potvrdil náměstek primátora Jiří Vávra (TOP 09). Hodnota několik let chystaného obchodu se blíží šesti miliardám. Ke konci roku navíc vedení Pražské plynárenské rezignovalo, jak sdělil mluvčí podniku Miroslav Vránek.

Pražská plynárenská Holding (PPH) podepsala smlouvu o odkupu akcií, které držel E.ON v Pražské plynárenské, během úterních dopoledních hodin. „Následně já jsem ve večerních hodinách podepsal s E.ONem smlouvu o koupi majority v Pražské plynárenské Holding,“ dodal Vávra. Německý koncern E.ON ve skupině Pražská plynárenská držel zhruba čtvrtinový podíl. Praha tak nyní ovládá 100 procent firmy.

Ovládnutí Pražské plynárenské stálo hlavní město 4,1 miliardy korun. Za akcie, které držel E.ON v PPH, zaplatí Praha 2,15 miliardy. Transakci podle Vávry musí ještě schválit Úřad pro ochranu hospodářské soutěže (ÚOHS).

V příštích týdnech pak chce vedení města najít strategického partnera, který by měl ve firmě Pražská plynárenská Holding ovládnout obchod. Praha bude spravovat distribuci. Zájem o akvizici už projevili čtyři investoři. Do PPH chce vstoupit německý energetický koncern Energie Baden-Württemberg Aktiengessellschaft (EnBW), český Energetický a průmyslový holding (EPH), nadnárodní finanční a investiční skupina KKCG Karla Komárka a společnost ČEZ.

Nejspíše v souvislosti se změnou majetkové struktury v Pražské plynárenské podali k 31. prosinci rezignaci dlouholetý generální ředitel Milan Fafejta, finanční ředitel Jiří Hamšík a obchodní ředitel Josef Hais. Mluvčí Vránek uvedl, že důvody jejich odchodu nebude komentovat: „O tom, kdo je nahradí, budou rozhodovat orgány společnosti.“ Chod firmy do té doby zajistí zástupci, kteří jsou určeni třeba pro dobu nemoci ředitelů.