Zahraniční obchod hlásí historický přebytek 39 miliard

Praha – Zahraniční obchod Česka skončil v listopadu historicky nejvyšším přebytkem bezmála 39 miliard korun. To je meziročně zhruba o 5 miliard víc. Podle Českého statistického úřadu výrazně rostl vývoz i dovoz.

Zahraničnímu obchodu Česka se v listopadu dařilo. Skončil totiž s historicky nejvyšším přebytkem 38,7 miliardy korun, v meziročním srovnání je to o 5,1 miliardy více. Dovoz se v běžných cenách zvýšil o 6,3 procenta a vývoz o 7,4 procenta, oznámil ČSÚ.  

Podle Asociace exportérů se ukazuje, že český export už krizi překonal. „Firmám se daří prosadit se na zahraničních trzích, na kterých dochází k oživování poptávky. Již tradičně je hlavním tahounem exportu automobilový průmysl, který se zvýšil meziročně o více než devět miliard korun,“ říká předseda Asociace exportérů Jiří Grund.

Ekonomové hodnotí výsledky zahraničního obchodu s optimismem. „To je dobrá známka pro vývoj ekonomiky. Hodnoty jsou pro ekonomiku pozitivní i po sezonním očištění. Vývoz roste o 2,8 procenta, zatímco dovoz se téměř nezměnil - rostl jen o 0,8 procenta,“ komentuje to analytik společnosti Home Credit Michal Kozub. Podle něj zřejmě vývoj pozitivně ovlivnily devizové intervence ČNB.

I podle hlavního ekonoma UniCredit Bank Pavla Sobíška k rekordnímu přebytku zahraničního obchodu možná přispěla devalvace koruny ze začátku měsíce, po níž následoval neobvykle silný vývoz chemikálií. „To ale nic nemění na skutečnosti, že se výsledky zahraničního obchodu zlepšují už dlouhodobě a že se Česko posouvá mezi zpracovatelské ekonomiky neprodukující deficity na běžném účtu platební bilance,“ uvedl Sobíšek.