Další naděje pro Důl Paskov? Stát by ho mohl koupit za korunu

Staříč (Frýdecko-Místecko) – Do konce března má být jasné, zda stát podpoří těžbu v prodělečném Dole Paskov. Ten chce OKD uzavřít už na konci letošního roku. Ministr průmyslu a obchodu v demisi Jiří Cienciala a nový šéf těžební společnosti OKD Dale Ekmark dnes ale podepsali takzvané Memorandum o porozumění, podle kterého by jednou z možností bylo odsunout útlum o dva roky a v roce 2017 odprodat ztrátový důl za symbolickou jednu korunu státu.

„Podpis memoranda je důležitým krokem pro budoucnost Dolu Paskov a může významně přispět k tomu, aby dopady případného uzavření dolu na region byly co nejmenší,“ komentoval dnešní podpis dohody odcházející ministr Cienciala. 

Obě strany se shodly na tom, že vznikne nezávislá expertní komise, která bude analyzovat možnosti, jak by mohl stát OKD podporovat. Ministerstvo průmyslu navrhuje, že vládě případně předloží variantu, že by OKD 1. ledna 2017 převedlo důl za korunu do vlastnictví státu. OKD v takovém případě naznačilo ochotu těžbu prodloužit. Podmínkou je ale poskytnutí státní podpory. 

Jasno, jestli by to tak mohlo fungovat, by mělo být podle ministerstva do konce letošního března. „Pokud by se do konce března nepodařilo najít nějakou závaznou dohodu, platil by současný scénář, to znamená konec Dolu Paskov na přelomu roku 2014/2015,“ poznamenal nicméně ředitel vnějších vztahů OKD Petr Jonák. 

Důl Paskov je dlouhodobě ztrátový, vlastní ho společnost OKD. Ročně tady prodělává 1,5 miliardy korun. OKD je stoprocentně vlastněno firmou NWR se sídlem v Amsterodamu. Tato společnost pak téměř ze dvou třetin patří skupině BXR, ve které má zhruba poloviční podíl podnikatel Zdeněk Bakala.  

Důl by se podle rozhodnutí vlastníků měl uzavřít ke konci roku 2014, pracují tady přitom zhruba tři tisícovky lidí. Prezident Zeman i Rusnokova vláda by rádi ponechali těžbu na Paskově alespoň do roku 2016. S uzavřením Dolu Paskov nesouhlasí ani odboráři, podle nichž jsou pod zemí ještě miliony tun uhlí, které by se daly vytěžit.