Rekordní pokuta pro ministerstvo zemědělství - za chyby v IT zakázkách

Praha – Finanční úřad vyměřil ministerstvu zemědělství pokutu půl miliardy korun, a to za chyby ve výběrových řízeních na nákup informačních technologií v letech 2005 až 2011. Podle finančního úřadu resort některé účastníky soutěží diskriminoval. Na chyby už dřív upozornil taky Nejvyšší kontrolní úřad.

Podle finančního úřadu mělo ministerstvo porušit zákon o veřejných zakázkách. Dodavatele jedné ze zakázek údajně vybralo bez řádné soutěže. U dalšího tendru mělo zase nastavit kvalifikační požadavky tak, že předem vyšachovalo některé kandidáty.

Chyby v postupu resortu zemědělství našel i Nejvyšší kontrolní úřad. „Ministerstvo udělalo nákup za půl miliardy korun, aniž by přesně vědělo, co, za kolik a proč chce získat. A k tomu nakupovalo od jednoho předem vybraného dodavatele bez otevřené soutěže. Přitom mělo k dispozici hned dva posudky advokátních kanceláří, podle kterých zadání zakázky v jednacím řízení bez uveřejnění nebylo oprávněné,“ zdůraznil vedoucí kontroly NKÚ Jan Vedral.

Za to si vysloužilo jednu z nejvyšších pokut, jaké kdy nějaká státní instituce dostala. Vyšší sankci v minulosti čelil snad jen Krajský soud v Brně. Ten měl za porušení rozpočtové kázně při stavbě brněnského justičního paláce zaplatit podle rozhodnutí finančního úřadu 2 miliardy korun. Generální finanční ředitelství ale nakonec v září 2012 částku snížilo na necelé půl miliardy korun.

O zrušení nebo alespoň snížení pokuty chce bojovat i ministerstvo zemědělství. „Podali jsme odvolání. Z našeho pohledu bylo všechno v pořádku, proběhlo standardní výběrové řízení na tyto služby,“ uvedla mluvčí resortu Dana Večeřová.

Reportáž Jiřího Hynka (zdroj: ČT24)

Dvě ze tří zakázek, za které finanční úřad uložil ministerstvu pokutu, už resort zrušil. Třetí kritizovaná zakázka uzavřená s firmami BDO IT a Implicit byla ale loni v listopadu naopak navýšena zhruba o 30 milionů korun. „Dodatek bylo třeba udělat kvůli tomu, že nebylo připraveno výběrové řízení na nového poskytovatele služeb,“ vysvětlila Večeřová.

Kromě pokuty by v případě sporných IT zakázek, které spadají do funkčního období hned sedmi ministrů z řad pravice i levice, mohla padnout i obvinění z trestného činu. Na základě podnětu NKÚ totiž celý případ šetří i protikorupční policie. Ta plánuje šetření případu uzavřít zhruba v horizontu jednoho měsíce.