Slabší koruna zklamala podnikatele, hrozí i zdražení potravin

Praha – Listopadová intervence České národní banky tuzemské firmy příliš nepotěšila. Téměř 60 % z nich se podle průzkumu ČSOB obává, že oslabení koruny poškodí jejich podnikání. Intervence dolehne také na spotřebitele – například u potravin musí počítat až s osmiprocentním zdražením.

Intervenci centrální banky hodnotí negativně hlavně importéři a firmy orientované na domácí trh. Ani exportéři, kterým chtěla ČNB pomoci především, ji nicméně nevidí veskrze pozitivně. Jak ukázal průzkum ČSOB, slova chvály pro ni má jen 55 % z nich.

Co za takovým postojem stojí? Jak již dříve naznačil člen představenstva Svazu průmyslu a dopravy Zbyněk Frolík, krátké období slabší koruny příliš neřeší, exportéři by ocenili, kdyby zůstala koruna slabší několik let. Vzhledem k dlouhým rokům se silnou korunou se totiž pojistili – například svým českým dodavatelům platí v eurech, jinými slovy změna kurzu jim z krátkodobého pohledu příliš nepomůže. Síla domácí měny je navíc jen jedním z celé řady faktorů, které ovlivňují konkurenceschopnost tuzemských výrobků na zahraničních trzích.

Máme se bát zdražování?

Víc než nálada firem ale spotřebitele nejspíš zajímá to, jak to bude s cenami v obchodech. Je třeba počítat se zdražováním? „Ceny v obchodech v České republice porostou, ale jen velmi mírným tempem, které bude nižší než inflační cíl centrální banky,“ uklidňuje hlavní ekonom Patria Finance David Marek. Jinými slovy inflace by tedy neměla přesáhnout 2 %.

Míra inflace se ale bude lišit podle jednotlivých sektorů ekonomiky. Na poplach bije kupříkladu Potravinářská komora, která varuje, že v důsledku intervence ČNB ceny potravin vyskočí o 5 až 8 %.

Oslabení koruny kritizují především výrobci, kteří značnou část surovin pro svou produkci dováží, například menší producenti cukrovinek. Intervence nepotěšila ani zpracovatele masa. Ti uvádějí, že kvůli ní museli omezit dovozy prasat ze zahraničí a zvýšili porážky zvířat z českých chovů. Zvýšená cena obilí se prý promítne do cen krmiv a následně zdraží potraviny živočišného původu, zejména maso a vejce.

Ani mezi výrobci potravin ale není postoj ke slabší koruně jednotný. „Převážně pozitivní dopad zmíněné intervence ČNB lze zaznamenat u zpracovatelů mléka a mléčných výrobků, kteří velký díl své produkce vyvážejí,“ poznamenala mluvčí Potravinářské komory Jarmila Štolcová. Zdražení zboží dovezeného ze zahraničí by mohlo podle ní být pozitivní i pro další výrobce potravin. Například producenty masa trápilo, že levná konkurence z ciziny tlačí ceny pod úroveň nákladů na tuzemském trhu.

Firmy se bojí prvního čtvrtletí roku 2014 (zdroj: ČT24)