Mládek: O prolomení těžebních limitů mají lidé rozhodnout v referendu

Praha – Podle kandidáta na ministra průmyslu Jana Mládka (ČSSD) by o prolomení těžebních limitů v severních Čechách měli v referendu rozhodnout lidé, kterých se prolomení týká. Pro vládu by pak výsledek referenda byl závazný. Případné zrušení limitů by postihlo především Horní Jiřetín, těžba by se navíc dostala jen pár set metrů od okraje 25tisícového Litvínova. Limity těžby stanovila vláda v roce 1991 a mají zabránit zbourání obcí, pod nimiž se nachází uhlí – mimo jiné právě Horního Jiřetína.

Mládek uvedl, že pokud by lidé v Ústeckém kraji prolomení limitů schválili, měly by soukromé firmy uhlí těžit samy. Odmítl tak záměr nynějšího ministra průmyslu v demisi Jiřího Ciencialy, který chtěl vytvořit novou těžařskou společnost s většinovým podílem státu. Rusnokova vláda původně zvažovala, že o limitech rozhodne, v prosinci ale premiér oznámil, že jeho kabinet už rozhodovat nebude.

Mládek upozornil na to, že případné rozhodnutí by bylo pouze prvním krokem, který je třeba udělat. „To vůbec není jednoduché. Uhlí je v zemi, je třeba vykoupit půdu, vyplatit soukromé subjekty. Je to první krok na dlouhé cestě. Musí být strukturovanější návrh,“ uvedl Mládek. Konkrétní termín referenda neuvedl – je to prý otázka k diskusi.

Podle místostarosty Horního Jiřetína Vladimíra Buřta je však referendum o prolomení limitů zbytečné, protože uhlí za limity prý nebude potřeba. "Skutečně není žádný důvod pro prolomení limitů, takže zcela nechápu, proč by mělo být referendum o prolomení limitů. Toto mé tvrzení je potvrzeno všemi relevantními studiemi, např. Pačesovou komisí, které se
zpracovávaly jako podklad pro novou státní energetickou koncepci, a tam se jasně říká, že uhlí za limity nepotřebujeme ani pro výrobu elektřiny, ani pro výrobu tepla."

Místostarosta si umí představit diskusi o kompromisní variantě, která by respektovala zastavěné území, případně krajinné dominanty, a o úpravě limitů by šlo hovořit tam, kde takové ohrožení není. Buřt zároveň upozornil, že se obyvatelé Horního Jiřetína v místním referendu drtivě vyslovili pro zachování limitů - pravděpodobný ministr Mládek však ve svém návrhu počítá s krajským referendem. 

Proti prolomení limitů jsou také ekologické organizace. Ty prosazují, aby stát do Podkrušnohoří přiváděl nová průmyslová odvětví, která podle nich vytvoří trvalejší, efektivnější a čistší pracovní místa než povrchové doly. Naopak příznivci prolomení argumentují zachováním pracovních míst.

Kandidát na ministra průmyslu Jan Mládek o ožehavých resortních tématech:

CzechInvest
„Jedna z největších chyb, které byly spáchány po roce 2006 počínaje bývalým ministrem Římanem, byla snaha marginalizovat fungování CzechInvestu, který byl původně určen k získávání zahraničních investic do ČR, a to bylo špatně,“ řekl Jan Mládek v Ekonomice ČT24. Proto chce, aby znovu fungovalo ve světě původních osm zastoupení. „Stát by se měl při podpoře exportu více angažovat v zemích mimo OECD, kde jsou možná i režimy, které ne zcela uznávají koncept lidských práv, ale my potřebujeme vyvážet všude,“ dodal. (Více o tématu čtete ZDE)

Dostavba Temelína
Rozhodnutí o vítězi tendru na výstavbu nových bloků se podle Mládka bude zřejmě muset posunout. Mládek ale tvrdí, že dostavba se nakonec uskuteční, ovšem zřejmě ne v původním termínu. Zároveň upozornil na to, že Areva, kterou ČEZ z tendru na Temelín vyřadil, není nutně ze hry. (Více o tendru čtěte ZDE)