Vláda oživuje investiční pobídky. Nabízí 200 tisíc na pracovní místo

Praha - Vláda připravila program na podporu regionů s vysokou nezaměstnaností. Podnikatelé, kteří míří do těchto oblastí, budou moct získat až 200 tisíc korun na nového pracovníka. Má to však podmínku - zachování pracovního místa po dobu pěti let. Vláda si od tohoto kroku slibuje vytvoření 800 pracovních pozic každý rok.

V regionech, které sužuje nedostatek práce, má kromě rekvalifikačních kurzů pomoct i nová politika vlády – peníze pro zaměstnavatele. Na investiční pobídky slyší i zahraniční firmy. „Kdyby Česká republika firmě Hyundai nenabídla investiční pobídky, tak by je zcela jistě ochotně nabídlo Polsko nebo jiná země v okolí a ten závod vůbec nemusel vzniknout,“ vysvětlil mluvčí Hyundai v ČR Petr Vaněk.

Investiční pobídky v krajích s vysokou nezaměstnaností postupem času ochabovaly a z hranice 200 000 korun spadly na 50 000. S tímto propadem se však propadl i zájem investorů. Nyní se zdá, že by se situace mohla opět zvrátit. „Víme o čtyřech až pěti investorech, kteří zvažují, jestli půjdou do Polska, na Slovensko nebo do České republiky a toto by mohl být ten zlom,“ doplňuje viceprezident Svazu průmyslu a dopravy Pavel Juříček.

Zvýšená podpora se vyplatí i rozpočtu - ten totiž ušetří nejen na dávkách pro nezaměstnané, ale také zvýší své příjmy. Podnikatelské svazy ale upozorňují, že by bylo třeba zjednodušit administrativu a zkrátit dobu nutnou pro zachování dotovaného místa na tři roky. Pět let je totiž podle nich během recese příliš dlouho.

„V dnešní turbulentní době, kdy zaměstnavatelé nejsou schopni garantovat poptávku po svém zboží, je doba pětiletého držení místa velmi dlouhá. Na dobu přechodnou by doba tří let byla optimální,“ podotýká viceprezident Svazu průmyslu a dopravy Radek Špicar s tím, že se znovu zopakuje problém se značnou administrativní náročností.