Sporné zemědělské zakázky: Jednu získala i bývalá Koníčkova firma

Praha - Lidovecký kandidát na ministra zemědělství Marián Jurečka chce na ministerstvu vypsat nová výběrová řízení na informační technologie. Reaguje tak mimo jiné na rekordní - půlmiliardovou – sankci od finančního úřadu. Tu resort dostal za chyby v zakázkách na provozovatele počítačových systémů, kterých se měl dopustit v letech 2005 až 2011. Jednu z kritizovaných zakázek dostala dokonce firma spjatá s ministrem práce v demisi Františkem Koníčkem.

Finančnímu úřadu i Nejvyššímu kontrolnímu úřadu, který na nesrovnalosti v zakázkách upozornil jako první, vadilo v podstatě totéž: resort podle nich vypisoval zakázky bez soutěže, nebo měl dokonce nastavit kvalifikační požadavky v tendrech tak, aby předem některé firmy vyšachoval.

Zatímco nynější vedení ministerstva jakékoliv obvinění popírá a proti pokutě se odvolalo, kandidát na nového šéfa resortu se k problémům staví čelem. „Já se chci zaměřovat na to, abychom ty věci dokázali zanalyzovat, abychom směřovali k vypsání řádných výběrových řízení, která se v některých oblastech IT na ministerstvu už několik let nevypisovala,“ říká Marián Jurečka.

Zmíněné zakázky by měly pomoci zajišťovat mimo jiné rozdělování dotací. To je teď údajně v ohrožení. „Mám informace, že i na resortu zemědělství může hrozit kolaps některých klíčových systémů pro výplatu peněz z EU,“ tvrdí Jurečka. To by mohlo ohrozit vyplácení dotací stovkám zemědělců.

Revidovat zakázky by měl úřad také podle Transparency International. Protikorupční organizace ministerstvu radí, aby řadu starých smluv zrušilo a vypsalo nové tendry. To už také v některých případech resort udělal. Ze tří zakázek kritizovaných finančním a Nejvyšším kontrolním úřadem zrušil dvě.

Náhoda, nebo střet zájmů?

Třetí kritizovaná zakázka uzavřená s firmami BDO IT a Implicit a. s., byla ale naopak za současného ministra Tomana vloni v listopadu navýšena zhruba o 30 milionů korun. Důvod? Nestihlo se vypsat nové výběrové řízení. „Dodatek bylo třeba udělat kvůli tomu, že nebylo připraveno výběrové řízení na nového poskytovatele služeb,“ vysvětlila mluvčí resortu Dana Večeřová.

Alarmující však je, že místopředsedou představenstva firmy BDO IT byl ještě předtím, než získala firma zakázku, současný ministr práce a sociálních věcí Koníček. Jeho syn Martin pak působil v představenstvu právě v době, kdy firma výběrové řízení na ministerstvu zemědělství vyhrála.

Zemědělské zakázky? Jednu získala i firma spjatá s ministrem (zdroj: ČT24)

„Na problematickou minulost pana ministra Koníčka jsme v minulosti upozorňovali. Myslíme si, že tam v minulosti jsou kroky, které mohou zakládat výrazné střety zájmů,“ upozornil projektový manažer Transparency International Radim Bureš.

Koníček ale obvinění z možného střetu zájmů odmítá. „Já jsem se choval zákonně a nikdo na mě nikdy nic neměl. Překvapuje mě, že se dnes vy mě ptáte jako ministra na moje působení v nějaké firmě před x lety,“ řekl ČT24 Koníček.

Na IT zakázky měl přitom Koníček jako ministr práce spadeno. Pod jeho taktovkou podal jeho resort hned čtyři trestní oznámení na neznámého pachatele ohledně projektů, které v resortu práce rozjeli jeho předchůdci, zejména exministr Jaromír Drábek.