Za nekvalitní potraviny pokutujme řetězce, vyzývá Jurečka

Praha – Jednou z hlavní priorit koalice sociální demokratů, lidovců a hnutí ANO je zajištění kvality potravin na pultech českých obchodů. Podle koaliční smlouvy toho chtějí dosáhnout větším počtem kontrol a vyššími pokutami. Ty by podle kandidáta na ministra zemědělství Mariána Jurečky měly směřovat hlavně proti obchodním řetězcům, které nekvalitní výrobky prodávají.

Med obohacený cukrem, salám s mnohem menším obsahem masa, než je deklarováno, nebo džem téměř bez ovoce se dají koupit na pultech českých obchodů. Aby tyto prohřešky odhalili, provedou ročně inspektoři v průměru 36 tisíc kontrol. Chybu najdou až u 15 procent potravin.

Loni proto Česká obchodní inspekce rozdala pokuty ve výši 64 milionů korun, tedy téměř ve dvojnásobné výši než v roce 2012. Navzdory tomu se ale podle expertů situace na českém trhu nezlepšuje, kvalita potravin stále pokulhává.

ČSSD, KDU-ČSL a hnutí ANO chtějí tento trend zlomit. Podle Mariána Jurečky jsou zaručeným receptem vyšší pokuty pro prodejce nekvalitních potravin. Jejich výše by měla být závislá na obratu firmy. A postihovat by chtěl hlavně opakování stejného prohřešku - sance by se proto s každým dalším nálezem zvyšovala.

„Řetězce chtějí dát výrobky s co nejnižší cenou, aby mohly mít vysoké marže, a tak tlačí výrobce, ať už u nás, nebo v zahraničí k tomu, aby dodávaly výrobky, které mají kvalitu na hraně nebo spíš za hranou,“ prohlásil kandidát na ministra zemědělství v nedělních Otázkách Václava Moravce. Udělení několika vysokých pokut je podle něj jediným způsobem, jak vyslat manažerům a nákupčím řetězců jasný signál, že mají více dbát na kvalitu výrobků, případně napříště už nekupovat od výrobců, kteří dodávají nekvalitní potraviny.

S tím, že kvalita potravin na českém trhu není zrovna na nejlepší úrovni, souhlasí také Svaz obchodu a cestovního ruchu. Nicméně plán na to, aby za ni nesli odpovědnost výhradně prodejci, se mu nelíbí. „Obávám se přetrvávajícího trendu, že za všechno mohou obchodníci. Jsem pro zpřísnění pravidel pro obě strany – někdo zboží prodává, někdo vyrábí,“ zdůraznil prezident svazu Zdeněk Juračka.

Podle něj obchodní řetězec nedokáže rozpoznat, zda zboží, které mu výrobce dodal, odpovídá například tomu, co je uvedeno na etiketě. A to je právě důvod, proč by odpovědnost za kvalitu měli nést také dodavatelé obchodních řetězců. „Ano, ať se to trestá, nechť se zvýší i pokuty, ale odpovědnost by měla být 50 na 50,“ dodal Juračka.

Vyšší pokuty pro řetězce si dokáže představit také exministr zemědělství a bývalý šéf Státní zemědělské a potravinářské inspekce Jakub Šebesta. Tomu by koaliční plán na vyšší pokuty pro řetězce zas až tak nevadil. „Obzvláště ty silné řetězce mají s dodavateli takové smlouvy, že když ve správním řízení dostanou pokutu a prokazatelně to není jejich vina, tak si to umí na dodavateli vymoci,“ připustil v rozhovoru pro Otázky Václava Moravce. Problémem tak pro řetězec není ani desetimilionová pokuta.

Otázkou však je, co by vyšší pokuty a tlak na kvalitu udělaly s cenou potravin na pultech českých obchodů. Právě ta je přitom podle průzkumu společnosti KPMG rozhodujícím kritériem při výběru zboží pro třetinu českých spotřebitelů. Její role v rozhodování se oslabuje až ve chvíli, kdy příjem respondenta dosáhne 30 tisíc korun.

Vydáno pod