Autosalon v Detroitu chudobu zakrývá luxusními vozy

Detroit - V americkém Detroitu začíná mezinárodní autosalon. Veletrh je považován za jeden z nejdůležitějších na světě. Z více než 700 vystavených vozů jich zde nejméně 50 zažije svoji premiéru. Někdejší centrum amerického automobilového průmyslu se ale dlouhodobě zmítá ve finančních problémech - v prosinci 2013 vyhlásilo město bankrot a získalo ochranu před věřiteli.

Detroit je považovaný za jednu z nejdůležitějších výstav v automobilovém sektoru. V rekonstruovaném areálu Cobo na předměstí Detroitu budou brány výstavy otevřeny od soboty 18. ledna do neděle 26. ledna. V loňském roce veletrh navštívilo téměř 800 000 lidí.

Autosalon se koná v době, kdy samotné město Detroit zažívá vrchol svého dlouhodobého úpadku. Loni se stalo největším městem v dějinách Spojených států, které požádalo o bankrotovou ochranu před věřiteli. Kolébka amerického automobilového průmyslu v minulých desetiletích trpěla silným odlivem lidí v důsledku uzavírání nekonkurenceschopných automobilových továren a nekompetentní místní správy. Kvůli tomu je nyní Detroit ve Spojených státech symbolem úpadku, chudoby a sociálního rozvratu.