Výrobce kouřových detektorů součástí království gigantu Google

New York - Největší internetový vyhledávač Google dál expanduje na nové trhy. Internetový gigant koupí za 3,2 miliardy dolarů (64,1 miliardy Kč) výrobce chytrých termostatů a detektorů kouře - společnost Nest Labs Inc. Google tak čím dál víc proniká do běžných domácností. Soustředí se přitom i na další oblasti - třeba na vývoj robotů a aut bez řidičů.

Dohoda Googlu s Nest Labs je po koupi výrobce mobilních telefonů Motorola v roce 2012 druhou největší akvizicí internetové společnosti. 

Nest Labs je velmi oblíbený hlavně kvůli chytrému termostatu, který reguluje teplotu automaticky podle zvyků obyvatelů domácnosti. Taková věcička přijde na 250 dolarů, funguje intuitivně a díky připojení k internetu je možné jej ovládat na dálku, komunikuje i s dalšími zařízeními v domácnosti.

Firma taky vyrábí inteligentní detektory kouře, které na větší koncentraci oxidu uhelnatého, neupozorňují nepříjemným alarmem, ale žlutě se rozsvítí a promluví lidským hlasem. Pokud nenastal stav nouze, může spotřebitel bez problémů přístroj vypnout. Zastavit se dá i třeba máváním paží. 

Pavel Kasík: Google má spoustu peněz a pestré portfolio (zdroj: ČT24)

Šéf Nestu: Není to prodej z rozmaru

Google akvizicí získává nejen slibnou řadu výrobků, ale také ceněný konstrukční tým. Firmu totiž založil a vede vynálezce iPodu Tony Fadell. „Vybudovali úžasný tým, který s nadšením vítáme v rodině Google,“ řekl výkonný šéf Googlu Larry Page. Firma Nest Labs vznikla v roce 2010. V současnosti má kolem 280 zaměstnanců, převážně jsou to bývalí zaměstnanci Applu. 

Podle listu The Daily Telegraph dohoda ohodnotila Nest na více než 2 miliony dolarů za každý den, kdy fungoval jako firma. Hvězda Silicon Valley Tony Faddel nicméně zdůrazňuje, že neprodal firmu internetovému gigantovi jen tak z rozmaru: „Google s námi tak nějak spolupracuje už asi tři roky.“

Analytik Wedbush Shyam Patil:

„Zdá se, že Nest Labs se zaměřuje na termostaty a kouřové hlásiče, ale vůbec nepovažuji za přitažený za vlasy názor, že Google bude časem s touto technologií expandovat do dalších přístrojů. Pokud mluvíme o rozšíření internetu všude a připojení všeho, domácí automatizace je jednou z největších příležitostí.“ 

Vydáno pod