Šizené zlato, falešné granáty: Podvodů se šperky přibývá

Praha – Podvodů se šperky, které ve skutečnosti nejsou vyrobené z deklarovaného drahého kovu, přibývá. Časté jsou i případy imitace drahých kamenů. Varuje před tím Puncovní úřad a dodává, že se u zlata falšují také značky pravosti. Podle inspektorů padělky pochází hlavně z Číny, Turecka a Itálie.

Obchodníci mají různé triky, šperky pozlacují nebo přidávají směsici levných kovů. Takový šperk má ale hodnotu jen pár stovek korun místo uvedených tisíců. Padělají se i puncovní značky, které mají být pro zákazníky zárukou, že je šperk pravý. U značky velikosti méně než milimetr ale neznalé oko jen těžko pozná, zda nejde o falzifikát.

S podobnými případy se inspektoři setkávají stále častěji. „Zejména při internetových obchodech se takovéto případy vyskytují. Několik jsme jich v poslední době zachytili,“ potvrdil ředitel Puncovního úřadu Dušan Bouša.

Podvodů se šperky přibývá (zdroj: ČT24)

Když si člověk není jistý pravostí šperku, může si ho nechat prověřit na Puncovním úřadě. Třeba zkouška zlatého prstenu vyjde na šedesát korun a odhalení falzifikátu stačí odborníkům pár črtů na prubířském kameni.

Jen letos chystá Puncovní úřad zhruba 1 600 kontrol. Za klamání spotřebitele hrozí prodejci pokuta až 5 milionů korun.

Obrovský český granát granátem téměř určitě není

Ve velkém se imitují také vzácné kameny. Jejich pravost kontroluje Česká obchodní inspekce. Většinou jde o nahrazování drahého kamene jeho levnějšími variantami nebo sklem.

Falšuje se i mezi turisty oblíbený český granát. „Poptávka je příliš veliká a samozřejmě příroda negeneruje tolik přírodních krystalů,“ vysvětlila geoložka Erika Lori. Pravé granáty jsou velké maximálně 6 milimetrů a napovědět může i sytě červená barva. „Pokud vidím šperk o velikosti 2x2 centimetry, můžu si být stoprocentně jistá, že se nejedná o přírodní granát,“ dodala geoložka.

Pozor na stříbrné šperky z internetu, stříbro v nich možná nebude

Nákupy šperků v internetových obchodech nemusí být bez rizika. Podle Puncovního úřadu se v nich čím dál tím častěji objevují padělky, ovšem úřady s tím nemohou nic dělat. Kontrola on-line obchodů je totiž téměř nemožná. Obchody, které se nechají zkontrolovat dobrovolně, si můžou na stránky umístit certifikát jako značku kvality.

Novým trendem je takzvané tibetské stříbro. Podle Puncovního úřadu zákazníky mate. Obchodníci totiž většinou uvádějí, že šperky z tibetského stříbra obsahují alespoň jednu třetinu drahého kovu. Ve skutečnosti se ale většinou jedná o slitinu mědi, zinku a niklu.

Bižuterie
Zdroj: ČT24