Rusnok v OVM: Předáváme zemi v lepší kondici, než jsme ji přebírali

Praha - Premiér v demisi Jiří Rusnok podle svého názoru předává svému nástupci Bohuslavu Sobotkovi zemi v lepší kondici, než ji přebíral. Nicméně připouští, že v programovém prohlášení se najdou některé nesplněné body vzhledem k času a možnostem, které jeho vláda měla. Rusnok to uvedl v pořadu ČT Otázky Václava Moravce. Rusnokův designovaný nástupce Bohuslav Sobotka dnes prohlásil, že jeho vláda prověří některé personální výměny provedené končíčím kabinetem.

„Nejsem člověk, který by příliš přemýšlel o svých minulých krocích a nějak se trápil minulými rozhodnutími,“ konstatoval premiér v demisi. Trvá ale podle svých slov na tom, že předává zemi v lepší kondici, než ji přebíral. Své tvrzení je schopen doložit fakty, jako je ekonomický růst, fiskální situace, čerpání evropských fondů nebo příprava na nové programovací období. „V zásadě všechny agendy v průběhu naší mise fungovaly,“ tvrdí Rusnok.

Premiér v demisi odmítl uvést konkrétní jméno ministra, který byl nejslabším článkem jeho vlády, nicméně připustil, že nastaly situace, kdy při osobním pohovoru dal některému ministrovi najevo, že mu s ním dochází trpělivost.

Na otázku, který z budoucích ministrů to bude mít nejtěžší, jmenoval resort dopravy. „To je vlastně svého druhu veliká investorská organizace jako taková. Je v přímém kontaktu se soukromou sférou, která mu dodává jeho služby ve velkém rozsahu, a to ještě se soukromou sférou, která dokáže být velmi agresivní,“ řekl Rusnok v OVM. Svému nástupci Bohuslavu Sobotkovi Rusnok v této souvislosti radí, aby velmi rychle pracoval na novele zákona o veřejných zakázkách, která by řešila problém s neustálým odvoláváním uchazečů. Zastal se také některých kroků dosavadního ministra Zdeňka Žáka, mimo jiné při přípravě tendru na projektového manažera, který se má podílet na přípravě výběrového řízení na nového poskytovatele mýtného systému.

Sobotka chce prověřit personální výměny provedené Rusnokovou vládou

Sobotka dnes v rozhovoru pro televizi Prima uvedl, že nová vláda prověří, zda některé personální výměny provedené Rusnokovými ministry nebyly vedeny spíš klientelismem než odborností. Bude chtít, aby při úřadu vlády vznikl personální výbor, který by po odborné stránce posuzoval nominace do různých státních podniků. Neměl by o nich tedy už rozhodovat jen ministr.

Pokud jde o služební zákon, který má odpolitizovat a zprofesionalizovat tuzemskou státní správu, koalice bude podle Sobotky prosazovat, aby poslanecké výbory dostaly na jeho projednání devadesátidenní, tedy o 30 dnů delší než standardní lhůtu. Cílem je podle něj mít ve finále kvalitní normu. V prvním čtení má dolní komora návrh služebního zákona projednat už 21. ledna.

Bohuslav Sobotka:

„Rusnokova vláda nebyla úplně zdrženlivá, to znamená, že provedla celou řadu personálních změn. I na ty se budou muset ministři podívat: jestli to bylo v pořádku, jestli tam jsou kompetentní lidé, anebo jestli tam byli dosazeni jenom přátelé.“

Bohuslav Sobotka má víceméně jasno i ve svých dalších plánech: podpořit hospodářský růst, aktivně vytvářet nová pracovní místa nebo zlepšit veřejné služby. Sobotka taky naznačil, jak bude nakládat s některými budovami. Třeba na úřadu vlády bude mít teď kancelář kromě něj i vicepremiér Pavel Bělobrádek nebo ministr bez portfeje Jiří Dienstbier. Sám Sobotka vyloučil, že by se přestěhoval do Kramářovy vily - tu bude podle svých slov využívat pro schůzky, jednání nebo přijímání zahraničních návštěv.

Bohuslav Sobotka
Zdroj: ČT24

Největší riziko nové vlády? Udržet schodek státního rozpočtu pod tříprocentní hranicí

Budoucí vláda podle Rusnoka bude mít problém udržet schodek státního rozpočtu pod tříprocentní hranicí HDP. Konstatoval, že české veřejné finance nejsou zatím nastaveny na dlouhodobě udržitelnou trajektorii. Při stávajícím objemu příjmů a jejich struktuře bude neustále narůstat tlak na některé výdajové položky, zejména z povahy stárnutí české populace – ať už jde o důchody, zdravotnictví, nebo sociální péči. To samo o sobě vede k tomu, že bude velmi obtížné udržet tu relaci pod třemi procenty HDP. „Z hlediska makroekonomického a makropolitického je to to největší riziko budoucí koalice. Podle mého soudu se bez zásahu do daňové oblasti vývoj v nejbližších letech neobejde,“ řekl premiér v demisi. Oznámená opatření vyplývající z programového prohlášení přitom označil za platonická. Nepodpořil by například zavedení tří sazeb DPH.

Státní dluh České republiky loni narostl o bezmála 16 miliard korun. Jde přitom o nejnižší přírůstek státního dluhu od roku 1996.

Jiří Rusnok v OVM:

„Kdy Česká republika začne absolutně snižovat svůj státní dluh? Toho se my dva už nedožijeme, pane redaktore. Pevně věřím, že relativního snížení se dožijeme – tam je potřeba, aby HDP rostlo rychleji než přírůstek dluhu. Myslím, že to není nereálné.“

Za jeden z prvních chybných kroků vlády označil Rusnok zrušení zdravotnických poplatků. Zaplatit 30 korun u lékaře mu připadá adekvátní a domnívá se, že zrušení poplatků nikomu zásadně neprospěje. V resortu pak chybí několik miliard, které se musí dorovnat výdajem ze státního rozpočtu, konstatoval.

Designovaný premiér Sobotka už před víkendem uvedl, že chce napravit situaci ve zdravotnictví. Výpadek způsobený zrušením poplatků chce kompenzovat dvoumiliardovou injekcí pro lůžková oddělení. Vláda se podle Sobotky bude také snažit získávat zdroje úsporami v provozu státu a také hledat zdroje tam, kde jsou, třeba u velkých nadnárodních korporací. 

Rusnok: Jmenování profesorů prezidentem je přežitek

„Mně se nelíbí ten náš rakousko-uherský model jmenování profesorů prezidentem republiky. Já myslím, že to je skutečně už přežitek – profesor má být funkční místo na příslušné univerzitě,“ konstatoval také v rozhovoru pro OVM Rusnok a podpořil návrh předchozího ministra školství a čerstvého předsedy ODS Petra Fialy, že by místo profesora mělo být víc svázáno s vysokou školou.

Rusnok také odmítl kritiku, která se snesla na ministerstvo sociálních věcí v souvislosti s přechodem na nový systém vyplácení dávek. Rozhodnutí antimonopolního úřadu o nezákonném stavu totiž prý přišlo ještě před příchodem jeho vlády a nástupu ministra Františka Koníčka, příprava nových řešení navíc podle něj trvá měsíce až roky. „Zaplať pánbůh za pana ministra Koníčka a držím palce jeho nástupkyni, protože ta situace je mimořádně složitá,“ uvedl Rusnok.

Jiří Rusnok v OVM
Zdroj: ČT24

Rusnokova vláda vznikla přes nesouhlas většiny stran tehdejší sněmovny loni v létě, když kvůli aféře s údajným zneužíváním vojenské tajné služby padla vláda Petra Nečase. V pátek uspořádal prezident Miloš Zeman na zámku v Lánech pro členy odcházejícího kabinetu večeři a poděkoval jim za více než půlroční práci. Vláda povede zemi pravděpodobně do konce ledna, poté ji nahradí kabinet koalice ČSSD, ANO a KDU-ČSL.

Rusnokovi ministři, z nichž část ve volbách neúspěšně kandidovala za Zemanovce, se oproti očekávání nevěnovali jen „udržovací agendě“. Výrazně na sebe upozornil například šéf resortu dopravy Zdeněk Žák, který obměnil vedení Českých drah i dalších jemu podřízených státních organizací. Hned v úvodu vládnutí kabinetu v demisi nechal například ministr práce a sociálních věcí František Koníček odvolat z resortu pět vysokých manažerů. V posledních týdnech na sebe upozornil také ministr vnitra Martin Pecina, který krátce před předpokládaným koncem kabinetu vrátil do funkce bývalého policejního prezidenta Petra Lessyho. Už koncem července, tedy ještě před hlasováním o důvěře, pak vláda schválila vyslání bývalé první dámy Livie Klausové na Slovensko a europoslance za KSČM Vladimíra Remka do Ruska.