Hygienici jen letos našli jedovaté ftaláty už ve dvacítce hraček

Praha - Na evropském trhu jsou desetitisíce nebezpečných panenek s až 300násobně překročenými limity pro ftaláty. Zatímco v roce 2012 objevili čeští hygienici v obchodech a na tržnicích jenom šest hraček s obsahem ftalátů, loni se po varování Evropské unie na tyto škodlivé látky zaměřili. Obsahovalo je 46 ze 77 zkoumaných vzorků. Letos ftaláty jen za prvních 14 dnů našli už v devatenácti panenkách. Škodlivé látky obsahují tisíce dalších hraček, z nich je řada pořád na pultech obchodů.

Hygienici letos objevili dvacítku hraček s nebezpečnými ftaláty (zdroj: ČT24)

Ftaláty se používají jako změkčovadlo plastu, mohou je tedy obsahovat měkké části hračky, z nichž se pak průběžně uvolňují. Zdraví ohrožují při dlouhodobém působení. Mohou způsobovat neplodnost, poškození ledvin, poškození imunitního systému, a tím i náchylnost k některým nemocem.

Do Česka i ostatních evropských států přicházejí stále nové zásilky panenek s nebezpečnými látkami. Nejčastěji je prodávají obchody s levným zbožím a prodavači na tržnicích. „Prvním signálem je určitě nízká cena. Takové panenky se pohybují kolem dvaceti, třiceti nebo čtyřiceti korun, což určitě není cena, která odpovídá běžným zvyklostem na trhu,“ varuje mluvčí ministerstva zdravotnictví Viktorie Plívová.

Databáze nebezpečných výrobků na stránkách časopisu dTest:

http://www.dtest.cz/nebezpecne-vyrobky