Kolumbijská káva zase dobývá svět

Bogotá - Kolumbie se vrací mezi kávové velmoci. Země poslední léta bojovala s poklesy produkce. Ať už vlivem špatného počasí, či hub, které napadaly její kávové plantáže. Loňský rok ale přinesl obrat. Farmáři nakonec sklidili přes 650 000 tun bobů, což je meziročně o 41 procent více. Kolumbie tak v produkci kávy předstihla Indonésii a zasloužila si pozici světové trojky.

Kolumbijci s počasím a chorobami intenzivně bojovali už od roku 2008, když museli vykácet řadu plantáží a vysadit na tři miliony nových keřů. Loni revitalizované plantáže konečně ukázaly své možnosti a naplnily skoro 11 milionů 60kilových pytlů, po kterých ve světě poptávka neustále roste. Po letech bídy tak konečně přišla pořádná úroda. 

Luis Genaro Munoz, prezident Kolumbijské federace pěstitelů kávy

„Dlouho jsme na to čekali a teď jsme připraveni naše bohatství pořádně zhodnotit. Hodně se prosazujeme v Asii, například v Koreji, a mimořádně zajímavá je i oblast Perského zálivu - země jako Kuvajt nebo Dubaj. Tam mají lidé mlsné jazýčky a plné peněženky a to je příležitost pro nás.“

Na vývoz šlo loni skoro 10 milionů pytlů, tedy drtivá většina produkce. I když ale asijské exporty rostou, nejsou zatím rozhodující. Místní kávový gigant, firma Juan Valdez, se vzmáhá hlavně v Mexiku a ve Spojených státech, kde začala otvírat i kavárny pod vlastní značkou. Letos už jich chce mít přes 300. 

Starbucks už i v Kolumbii 

Konkurence ale řetězci roste i doma. Loni totiž začal v Kolumbii otevírat obchody americký Starbucks. Firma, která zároveň patří mezi největší kolumbijské odběratele, si ale pozici získává pomalu. Do pěti let přitom chce mít v zemi nejméně 50 poboček. Lidé od Juana Valdeze se ale o zákazníky nebojí. Sází prý na své tradice a na ručně pranou arabiku, ve které je Kolumbie světovou špičkou.   

Není káva jako káva. O té kolumbijské to platí dvojnásob (zdroj: ČT24)

„Myslím, že nebudeme bojovat o stejné zákazníky. Naši lidé jsou zvyklí pít silnou černou kávu, připravovanou po kolumbijském způsobu. Starbucks přichází s odlišnou kulturou. Nebojíme se ho a vlastně si myslím, že místnímu trhu prospěje - kávu u nás může víc zpopularizovat. Naučit ji pít víc lidí,“ vysvětluje ředitel kolumbijské firmy Hernan Mendez. 

Kolumbijci totiž paradoxně příliš náruživí pijáci kávy nejsou. Ročně jí místní vypijí v průměru necelé dva litry. Oproti tomu za největší světové konzumenty jsou považováni Norové se svým apetitem převyšujícím 12 litrů.