Naše profese je opředena mýty, tvrdí nový šéf exekutorů

Praha - Exekutoři mají ode dneška nového šéfa. Prezidentem jejich komory se stal dosavadní viceprezident tohoto profesního sdružení David Koncz. Ve své funkci se chce nadále soustředit na osvětovou činnost směrem k veřejnosti. „Rád bych pokračoval v osvětových projektech a pracoval na tom, aby se zcela vytratily mýty, které o exekucích občas kolují,“ řekl. Soudní exekutoři jsou podle něj jednou z nejkontrolovanější profesí v zemi.

„Svou každodenní činností chceme dávat za příklad, že soudní exekutoři jsou potřební zejména k tomu, aby odlehčili soudům zajistili vymahatelnost práva,“ prohlásil David Koncz v Událostech, komentářích. Mezi nejčastější mýty podle něj patří informace o výši nákladů na exekuce nebo informace o tom, kdo soudní exekutor je a jakým způsobem pracuje či mýty o provádění dražeb.

Nový prezident proto v ČT odmítl informace médií o praxi některých exekutorských úřadů při exekutorských dražbách, kdy se dražitelé s exekutory údajně předem domluvili a zásadně tak ve svůj prospěch snížili zisk z dražby. „Exekutorská komora permanentně pracuje na tom, aby byly dražby transparentní. Pokud se na dražbu domluví nějaká skupinka dražitelů, není to věcí exekutorů. Ti naopak na tyto události opakovaně upozornili policii,“ zdůraznil Koncz.

Ilustrační foto
Zdroj: Luděk Peřina/ČTK

Devětatřicetiletý vystudovaný právník je ve vedení Exekutorské komory již od roku 2009. Soudním exekutorem je od roku 2002, předtím pracoval jako advokát. Konczův předchůdce Jiří Prošek, který byl v čele soudních exekutorů téměř dva roky, rezignoval ze své funkce kvůli zdravotním důvodům, nadále ale zůstane ve vedení jako člen prezidia. Po Konczovi byl novým viceprezidentem zvolen Michal Rudý. Dosud byl členem prezidia a dříve předsedou kontrolní komise.

Odstoupivší prezident Prošek se podílel zejména na uvedení novely exekučního řádu do praxe. Rovněž zavedl internetovou poradnu pro účastníky řízení, elektronické kalkulačky nákladů exekuce a srážek ze mzdy nebo veřejné seznamy pracovníků soudních exekutorů. „Museli jsme se vypořádat i s razantním snížením tarifu. V případě dluhu do 20 tisíc korun činí naše odměna podle nové vyhlášky jen 1 500 korun,“ připomněl dnes Prošek.

Koncz: Exekutoři jsou nejkontrolovanější profesí v zemi (zdroj: ČT24)

Koncz považuje tuto odměnu za nízkou. „Exekuční činnost je náročná v množství úkonů, které soudní exekutor musí učinit tak, aby dluh vymohl. Tato odměna vyvrací jeden z mýtů, že o náklady exekuce se náklady zvyšují až o desítky nebo stovky procent,“ prohlásil.

Exekucí v Česku v poslední době ubývá. Za loňské první pololetí bylo nařízeno 320 tisíc exekucí, což bylo meziročně o 30 procent méně. V roce 2012 počet exekucí klesl o 13 procent. Příčinou poklesu je podle komory zejména osvěta. Komora šestým rokem provozuje bezplatné poradny, pořádá přednášky, spolupracuje s neziskovými organizacemi i univerzitami a vydává časopis Komorní listy.