Velká datová loupež – Korejci se bojí o své peníze

Soul - Jižní Korea odhaluje bankovní skandál spojený s největší krádeží dat v historii země. Podle tamní prokuratury unikla data kreditních společností z více než 100 milionů účtů, včetně těch, které spravují finance prezidentky a šéfa OSN. Vyšetřovatelé tvrdí, že zatím nezjistili žádné finanční ztráty, které by klientům napadení systému způsobilo. Lidé ale i tak propadli panice a vzali banky útokem.

Pobočky tří hlavní kreditních společností v posledních hodinách kolabují pod přílivem nervózních zákazníků. Klienti totiž nečekají na závěry vyšetřovatelů a vyrazili do bank, aby si účty zablokovali nebo rovnou zrušili. Údaje se týkají karet vydaných společnostmi Kookmin Card, Lotte Card a NH Nonghyup Card. Paniku nezmírnila ani prohlášení bank, které slíbily všechny případné škody kompenzovat.

Ředitel KB Kookmin Card:

„Všem klientům, které by útok poškodil, poskytneme náhradu. Pokud ve svém výpisu odhalí nějaké platby, které neprovedli - peníze během 60 dnů vrátíme na účet.“

Podle vyšetřovatelů citlivá data vynesl ven zaměstnanec firmy, která kreditním bankám dodávala software. Celkem třikrát se loni naboural do systému a zkopíroval si na disk čísla účtů, karet, přehledy plateb i výši příjmů. Data potom prodal. Vedení společnosti, která muže najala, už nabídlo svou rezignaci. Dva lidé už byli kvůli úniku dat zatčeni.

Podle všeho zloději nezískali sice hesla ke kreditním kartám, to je ale pro Korejce slabá útěcha, protože pro většinu platebních transakcí není PIN potřeba. Stačí jen přiložit kartu a podepsat se. Jen v roce 2012 utratili přitom Korejci na kreditních kartách v přepočtu skoro 425 miliard dolarů. 

Korejci se kvůli úniku dat bojí o své peníze (zdroj: ČT24)

Jeden z představitelů úřadu pro regulaci finančního sektoru upozornil, že údaje se daly snadno ukrást, protože nebyly zakódované. Vydavatelé karet prý o krádeži nevěděli, dokud jim o ní neřekli regulátoři. Ti nyní zkoumají bezpečnostní praktiky všech tří firem, které čelí také hromadné žalobě.

Podle expertů se důvěra lidí v bankovní instituce povážlivě ztenčuje a Korejci, kteří běžně mají až čtyři účty u různých bank, své chování přehodnocují. Útoků na bankovní společnosti totiž v poslední době přibývá - Jižní Korea z nich většinou obvinila svého severního souseda. Výjimkou ale nejsou ani podobné komerční krádeže.