Ekonomické špičky v malebném Davosu: Přichází normalizace?

Nejdůležitější ekonomická událost roku je tady. Ve švýcarském Davosu, kam zamířila elita byznysu, dnes začíná Světové ekonomické fórum (World Economic Forum). Ústřední téma se nejspíše bude točit kolem toho, jak se svět pomalu vrací do stabilní polohy a hospodářství vyspělých států zažívá obrodu.

Od chvíle, co v roce 2008 oficiálně započala světová finanční krize, už médii několikrát přelétla zpráva o tom, jak se globální ekonomika staví zpět na nohy. Dosud však spíše jako na houpačce docházelo k jejím nenadálým pohybům a tu a tam se třeba ze Spojených států nebo Číny objevovaly zprávy o hospodářském oživení a následném nečekaném propadu. 

Podle komentátorů ekonomického listu Financial Times však konečně nastal čas na to, aby se o roce 2014 začalo mluvit jako éře normalizace. Připouštějí to mimo jiné Spojené státy, které pomalu ustupují od svého masivního programu nákupu aktiv, a taky investoři, znovuobjevující důvěru v trhy. Problémem ovšem zůstává Blízký východ a hlavně nejistá situace kolem Sýrie, ale třeba i Turecka.

Kdo si usurpuje světové bohaství?

Vábničkou na světové fórum se stala už pondělní zpráva nevládní organizace Oxfam. Podle ní se totiž ekonomická nerovnost ve většině zemí světa od počátku finanční krize rozšířila natolik, že 85 nejbohatších lidí světa má tolik majetku jako chudší polovina lidstva. Za důvod pak Oxfam označil finanční deregulace, nepřehledné daňové systémy a pravidla usnadňující daňové úniky.

Polovinu veškerého bohatství ve světě drží přitom pouhé procento obyvatelstva, jehož příjmy v letech 1980 až 2012 ještě vzrostly. Majetek procenta nejbohatších lidí v Číně, v Portugalsku nebo ve Spojených státech se od roku 1980 zdvojnásobil. I v zemích považovaných za více rovnostářské, jako je Švédsko a Norsko, se podíl příjmů jednoho procenta nejbohatších zvýšil o více než 50 procent.

Právě o rostoucích rozdílech mezi bohatými a chudými nebo třeba nezaměstnanosti se bude v Davosu rovněž diskutovat.

Komentář Jana Macháčka z Respektu (zdroj: ČT24)

Směr Davos

V Davosu se sjíždí na 2 500 hostů, kteří se chtějí podělit o své zkušenosti ze světa byznysu, na oplátku si poslechnout názory druhých a taky získat důležité kontakty. V níže uvedené infografice o nich najdete bližší informace - od jejich pohlaví, národnosti až po sektor, ze kterého pocházejí. Fórum potrvá do soboty. Během pár dnů zde vystoupí nejen státníci, jako třeba japonský premiér Šinzó Abe a íránský prezident Hasan Rouhání, ale i šéfka Yahoo Marissa Millerová nebo zakladatel Microsoftu Bill Gates.

Svět v roce 2035 podle Gatese: Chudé země téměř zmizí

Právě Bill Gates den před fórem rozeslal optimistické poselství - v roce 2035 prý už ve světě nebude prakticky žádná země, která by se potýkala s chudobou. „Svět se zlepšuje a za dvě desetiletí bude lepším místem,“ napsali Gates a jeho manželka Melinda v pravidelné výroční zprávě své nadace. Gatesovi se letos rozhodli poukázat na tři údajné pesimistické mýty, které podle nich lidem na celém světě zbytečně ztrpčují život. „Všechny tři ukazují ponurou vizi budoucnosti: podle jednoho se svět nezlepšuje, je stále chudý, nemocný a čelí přelidnění,“ uvedl Gates. Pohled na hospodářské parametry ale podle něj mluví o něčem jiném - podle HDP na hlavu se nyní třeba země jako Čína, Indie nebo Botswana, dříve považované za chudé, řadí k rostoucím ekonomikám.

A mezi pozvanými nechybí ani Češi. Jak informoval server IHNED.cz, tradičního setkání ekonomických špiček světa se zúčastní dva důležití a velmi blízcí spolupracovníci nejbohatšího Čecha Petra Kellnera - Jiří Šmejc a Martin Štefunko.