Češi dávají bankám na poplatky 179 korun měsíčně

Praha - Ročně Češi bankám jen na poplatcích zaplatí desítky miliard korun. Třeba jen za vedení běžného účtu platí každý měsíčně v průměru 179 korun. Cena se ale liší a lidé na ni začínají být stále citlivější. Právě kvůli poplatkům svou banku často i vymění, a ušetří tím až tisíce korun ročně. Více informací najdete v naší reportáži.

Jednotlivé poplatky se u jednotlivých bank výrazně liší. Průměrně dávají Češi za vedení účtu 179 korun, v některých bankách je to ale zadarmo. Kdo nechce měnit banku, může přeci jen na poplatcích aspoň něco ušetřit. A jak? 

Rady, kde se dá ušetřit:

  • místo vybírání hotovosti v bankomatu platit kartou
  • vybírat jen u bankomatů vlastní banky
  • místo papírového výpisu z účtu mít výpisy jen elektronicky 

Češi loni bankám na poplatcích zaplatili víc než 37 miliard korun. V posledních letech ale finanční domy vydělávají čím dál míň. Suma za loňský rok je dokonce o 1,5 miliardy nižší, než kolik si banky připsaly ještě před dvěma lety. Důvodem je hlavně zvyšující se konkurence na trhu a s ní spojený i nový přístup bank ke klientům.

Stejné rozdíly v poplatcích, jako u běžných účtů, jsou přitom i u vedení úvěrového či hypotečního účtu - měsíční poplatek mohou být i dvě stovky, nebo taky nula. Stále častěji některé banky kritizované poplatky snižují nebo ruší úplně. Tisíce odpůrců tohoto poplatku se totiž u soudu domáhají jeho vrácení. 

Na nejrůznější sdružení, která pomáhají s hromadným vymáháním poplatků, se už obrátilo zhruba 300 tisíc lidí. Každý z nich v průměru požaduje zpátky 6 tisíc korun. Soudy ale zatím daly za pravdu jednoznačně bankám. Z 93 rozhodnutých případů uspěli klienti jen dvakrát. Odpůrci poplatků se ale nevzdávají a spor bude řešit Ústavní soud. 

Vydáno pod