Recept na neplatiče v městských bytech? Vymahač nebo domovník

Dluhy nájemníků, kteří bydlí v městských bytech, stále rostou. V celé České republice už jde o stamiliony. Každá radnice má svůj způsob, jak se s dlužníky vypořádat. Nejčastěji jsou to dohody na splátkách a odpouštění úroků. Jinde mění pravidla pronájmu a v Jirkově si na neplatiče najali vlastního vymahače.

Události v regionech - Jaký mají obce recept na neplatiče? (zdroj: ČT24)

Vymáhání pohledávek řeší radnice různě. Odpouští úroky a pokuty, někde spolupracují přímo s exekutory, jinde lidem berou přeplatky ze záloh na energie. Například v Chebu pro lepší vztahy s nájemníky před dvěma lety znovu zavedli domovníky. I díky nim se růst dluhů zastavil. Starosta Pavel Vanoušek si pochvaluje: „Dokonce se nám dluh podařilo snížit asi o deset procent, což představuje zhruba částku 3,5 milionu korun.“ 

Ještě lepší výsledek má Plzeň. Podle radních dluhy za nájem loni meziročně klesly skoro o 4 miliony korun. Město zavedlo přísnější pravidla pro nové nájemníky. Podmínkou je, že musí mít zaměstnání nebo trvalý příjem. 

Teplicích nemají problém s neplatiči už díky tomu, že v 90. letech město zprivatizovalo většinu bytového fondu. „Zprivatizovali jsme ho za velmi přijatelné ceny. Výsledek je ten, že 99 procent bytů a domů je opravených,“ uvedl senátor a primátor Teplic Jaroslav Kubera. A ve zbytku městských bytů město uzavírá s nájemníky smlouvy pouze na rok.  

Jirkov se naopak řadí mezi města, kde dluh za nájemné dlouho rostl. „Je tady 24procentní nezaměstnanost. Lidi mají hodně hluboko do kapsy,“ připouští starosta Radek Štejnar. Ani žaloby a ani soudní spory přitom podle jirkovského starosty ke snižování dluhů příliš nepomáhaly. Město proto zaměstnalo vlastního vymahače. Ten už vybral od neplatičů skoro milion. 

Pro Karlovy Vary spravuje městské byty soukromá realitní společnost. Eviduje 450 lidí, kteří dluží za nájem. Celková částka narůstá každý rok o více než milion korun. „K dnešnímu dni je to částka 11,5 milionu korun,“ říká René Weis z Icon Realty. Karlovy Vary mají naprostou většinu z 800 městských bytů v novostavbách. S více než polovinou dlužníků už probíhá soudní řízení. Radnice každý rok vystěhuje až 10 lidí. Ještě předtím ale mají všichni stejnou šanci. Radnice se chce s neplatiči domluvit na splátkách.