Peníze jako pomoc, ne pouta. Davos vyslechl slova „papeže chudých“

Davos – Tam, kde se každoročně schází „jestřábi“ světového byznysu, se najde prostor i na altruismus. Vůbec poprvé pronesl ekonomickým i politickým špičkám v Davosu poselství papež František. Prostřednictvím svého kardinála finančníkům kladl na srdce, aby peníze lidstvu sloužily, nikoliv ho ovládaly. A světoví lídři zatím naznačují, že by se jím – alespoň formálně – mohli inspirovat. Právě rostoucí nerovnost mezi chudými a bohatými zařadili mezi 5 největších globálních rizik.

Rozdíl se už nedá moc lapidárněji vyjádřit. Podle nevládní organizace Oxfam má 85 nejbohatších lidí na světě dohromady stejný majetek jako polovina lidstva. Na každé straně to čítá 335 bilionů korun.

Už teď přitom zámožná elita úročí svůj vliv. Politiky v mnoha zemích nasměrovala k přijetí pro ni výhodných opatření, jako jsou nepřehledné daňové systémy nebo škrty ve veřejných službách. Až po složitém počítání vyšlo najevo, že 29 ze 30 sledovaných států od konce 70. let snížilo daně pro bohaté. Chudí a hlavně střední třída takové štěstí neměli. „S tím mohou bohaté společnosti něco udělat. Přestat se vyhýbat placení daní, postavit se do čela boje za progresivní zdanění,“ tvrdí výkonná ředitelka Oxfamu Winnie Byanyimaová.

Život na předměstí Islamábádu
Zdroj: Zohra Bensemra/Reuters

Podobný vzkaz poslal nejmocnějším politikům a podnikatelům i papež František, který si sám na skromnosti zakládá. Odmítl například používat papežskou limuzínu. Po konkláve se vydal ze Svatopetrského chrámu spolu s ostatními kardinály autobusem. Nechtěl se ani zabydlet v papežských apartmánech a využívá skromně zařízený pokoj ve vatikánské rezidenci pro duchovenstvo. Příběhy o papežově pokoře přitom podle řady analytiků dávají možnost vnímat Františkova slova autenticky.

Podle papeže mohou chudší obyvatelé planety brzy přijít o ideál o rovnosti příležitostí. Když lidi ztratí naději na společenský vzestup díky svým schopnostem, snadno se uchýlí k násilí, napsala finančníkům hlava katolické církve. „Opravdu je možné, že v různých částech světa dojde k významným nepokojům,“ přiznává ředitel mezinárodní centrály PricewaterhouseCoopers Dennis Nally.

Jak ale mohou globální ekonomové pomoci k opaku, zatím není jasné. Na konkrétní návrhy si zatím příliš lidí netroufá. Naopak se ozývají ti, kteří si z budoucnosti lidstva takové obavy nedělají. Zakladatel největší dobročinné nadace na světě Bill Gates vyvrací mýtus, že chudoba se nedá vymýtit. Podle něj do roku 2035 skoro žádné chudé země nebudou.

Horizont ČT24: Rozdíly mezi chudými a bohatými (zdroj: ČT24)