Na poslední chvíli – Fischer zeštíhlil dozorčí rady státních podniků

Praha - Ministr financí v demisi Jan Fischer v posledním týdnu v úřadu prosadil změny ve státních firmách. U pěti z nich upravil stanovy. Ve společnosti Čepro a Mero pak snížil počet členů v dozorčích radách. Odejít by mělo celkem osm lidí. Změny u dalších firem mají následovat v průběhu roku.

Fischer dnes rozhodl o tom, že celkový počet členů dozorčích rad ve dvou státních podnicích se sníží. „Došlo k tomu na základě hodnocení činnosti dozorčích rad v uplynulém období. Pracovní skupina na ministerstvu financí se shodla na tom, že dozorčí rady budou dostatečně akceschopné i v nižším počtu,“ řekl v rozhovoru pro ČT24 náměstek Radoslav Bulíř. A kterých společností se změny týkají? 

  • ČEPRO, a.s.- Dozorčí rada měla dosud 12 členů, nově jich bude jen 8. Odcházejí Jiří Pavlas, Milan Hlaváč, Jiří Neumann a Martin Vít. Čepro provozuje produktovody o celkovém objemu 47 000 metrů krychlových. K dispozici má skladovací nádrže o objemu 1,76 milionu metrů krychlových, spravuje i síť 191 čerpacích stanic EuroOil.
  • MERO ČR, a.s. - dozorčí rada měla doposud 12 členů, nově se počet snižuje na 8. Dozorčí radu Mero opouští Pavel Kougl, Zdeněk Petříček, Martin Zrzavecký a Miloslav Kubíček. Společnost vlastní a spravuje české ropovody Družba a IKL.

Z obou podniků tedy odejde po čtyřech lidech, z toho vždy dva jsou zástupci zaměstnanců a dva jsou zástupci akcionářů (ministerstva financí). Navíc nejen v těchto dvou, ale také v dalších třech státních podnicích (ČEPRO, CENTRUM – F a PRISKO) změnil Fischer stanovy. V Čepru a Českém Aeroholding by měl také nově vzniknout tříčlenný výbor pro audit. Členy tohoto orgánu se stanou:

  • v Aeroholdingu -  prezident Komory auditorů ČR Petr Šobotník, bývalý ministr dopravy Gustav Slamečka a ředitel odboru Účetnictví a audit MF Petr Plesnivý
  • v Čepru - ředitelka odboru Strategické společnosti ministerstva financí Jiřina Vorlová, auditorka Věra Vlasáková a vedoucí jednoho z oddělení na ministerstvu financí Ladislav Pavlík
Jan Fischer
Zdroj: Vít Šimánek/ČTK

Ministr financí v demisi tímto krokem prý zavádí novou koncepci. „Chceme zvýšit efektivnost a fungování dozorčích rad a představenstev,“ řekl už dřív v rozhovoru pro Hospodářské noviny Fischer. Změnami se podle ministerstva ušetří na odměnách více než deset milionů korun ročně. 

Mluvčí ministerstva Ondřej Šrámek oznámil: „Načasování změn až na začátek roku 2014 je způsobeno nově účinnou legislativou, zejména zákonem o obchodních korporacích.“ Ministerstvo upozornilo, že jde o první fázi. Další změny v dalších fimách by měly následovat v únoru a březnu. Ministerstvo financí loni mělo více než 40procentní podíl ve 26 společnostech, o rok dříve to bylo 28 firem. 

Kalousek: Fischer to měl nechat na stole svému nástupci

Z nové Poslanecké sněmovny se ale ozývají hlasy, že se měl Fischer zásadních rozhodnutí raději zdržet. „Takový krok nemá dělat ministr týden před odchodem z úřadu. Má ho pečlivě připravit a nechat ho na stole svému nástupci. Toto politické rozhodnutí by měla udělat nová vláda a nový ministr financí,“ myslí si Miroslav Kalousek, bývalý ministr financí (TOP 09). 

„Jedná se o technické úpravy stanov v souvislosti s novou právní úpravou, z našeho pohledu nebyl důvod čekat. Nepovažuji změny za zásadní pro činnost těch společností,“ hájí ale reorganizaci náměstek Bulíř.

Vydáno pod