Co mají společného Real, Barcelona a Bayern? Nejvyšší zisky

Praha - Ekonomická nejistota je sice hluboce zakořeněná ve společnosti, ovšem netýká se všech odvětví. Podle společnosti Deloitte vydělala dvacítka nejbohatších fotbalových klubů skoro 5,5 miliardy eur, tedy meziročně o osm procent více. Žebříčku přitom dominují hlavně španělské a anglické velkokluby.

V aktuální tabulce španělské ligy je dělí jediný bod, ovšem ve finančním žebříčku společnosti Deloitte je rozestup mezi Barcelonou a Realem Madrid o poznání větší. Zatímco FC Barcelona loni vydělala 480 milionů eur, zisky Realu přesáhly půl miliardy eur. „Nemusíme být nutně nejbohatším klubem. Pro nás jsou hlavní sportovní výsledky a schopný management. Chceme být nejlepším klubem na světě,“ říká místopředseda barcelonského klubu Carles Vilarrubi. 

Skokanem roku Paris Saint-Germain

Nadvládu španělských klubů v první pětce narušuje třetí Bayern Mnichov, který sesadil loňskou trojku Manchester United. Pomyslným skokanem se pak stal francouzský Paris Saint-Germain, který se dostal na páté místo díky 80procentnímu meziročnímu nárůstu. 

Pohádkové zisky fotbalových velikánů (zdroj: ČT24)

Podle analytiků ale budou v příštích letech vévodit hlavně anglické celky. „Právě u anglických týmů vidíme největší potenciál. V příští sezoně předpokládáme devět ostrovních týmů v top dvacítce. Už teď v tabulce figuruje šest klubů z Anglie. Tamní fotbalový byznys totiž čím dál víc láká investory. Hlavně z Blízkého východu a Číny,“ vysvětluje manažer Deloitte Sport Business Group Mark Roberts. 

Většinu peněz si přitom vybojují špičkové kluby mimo fotbalové trávníky. Největší část jejich příjmů tvoří reklama, vysílací práva nebo prodej názvu stadionu. Ten může do klubové kasy přinést až desítky milionů eur.