Češi se s neplatnými penězi ještě nerozloučili, doma mají skoro miliardu

Praha - Češi mají pořád doma neplatné mince a bankovky za téměř 900 milionů korun. Třeba padesátníky a papírové dvacetikoruny se přitom dají vyměnit v České národní bance už jen do konce srpna. Pak definitivně propadnou. Jenže řada Čechů, co tyhle peníze ještě mají, se je vracet nechystá.

Kovové padesátníky se stejně jako papírové dvacetikoruny, dají ještě do konce letošního srpna vyměnit. A to jen na pobočkách centrální banky. Jenže Češi se sem se starými penězi moc nehrnou. 

Třeba padesátníky jdou pořád z ruky do ruky mezi mariášníky. V obchodě se s nimi už sice víc než 5 let platit nedá, na karetních stolech ale mají pořád svoje místo. „Padesátníky vracet nebudeme, jsou potřeba do hry, při soutěžích, při turnajích,“ argumentuje vášnivý hráč Leoš Fiala. 

Hráči mariáše nejsou jediní, kdo padesátihaléře nevraceli. Z původně vydaných víc než 400 milionů kusů se do České národní banky vrátila jen asi desetina. Na každého Čecha včetně dětí tak zůstává v oběhu 35 padesátníků. Sběratelskou hodnotu přitom tyhle drobné mince nemají.

„Padesátníky nikdy vzácné mince nebudou, bylo jich vydáno obrovské množství v milionových nákladech,“ podotýká Michal Hašek z České numismatické společnosti.

Kdy přestaly platit?

  • desetihaléř -  2003
  • dvacetihaléř - 2003
  • padesátihaléř - 2005
  • papírová dvacetikoruna - 2008
  • papírová padesátikoruna - 2011

Česká národní banka hliníkové mince stáhla, protože se už příliš nepoužívaly. A jejich výroba navíc nebyla vůbec levná. U padesátihaléře se výrobní náklady pohybovaly kolem 30 haléřů. A Češi se ještě definitivně nerozloučili ani s dvacetikorunovými bankovkami, těch mají doma přes 5 milionů. Podobné je to i s papírovými padesátikorunami. Ty sice přestaly platit v roce 2011, mezi lidmi jich ale stále zůstává přes 12 milionů kusů, vyměnit se dají do března roku 2017. 

Češi mají stále dost peněz nejen v neplatných mincích a bankovkách, ale také na anonymních vkladních knížkách. Ty se zrušily koncem roku 2002, do konce roku 2012 si z nich ale lidé mohli peníze vybrat. Přesto na nich zůstalo přes 1,5 miliardy. Tyhle peníze ale jen tak nepropadnou. Projekt Elixír do škol je posílá na zlepšení výuky přírodních věd.

Vydáno pod