Výhrůžky a nátlak – tvářit se jako exekutor je ale zakázané

Praha – Kvůli zneužívání slova už podala Exekutorská komora na ministerstvo spravedlnosti stížnosti na víc než dvě desítky firem, které zkoušejí vymáhat dluhy a vydávají se přitom za exekutory. Zákon to ale zakazuje. A proto padla už i první pokuta.

Události: Exekutorská komora si stěžuje na falešné exekutory (zdroj: ČT24)

Skutečný exekutor se prokazuje odznakem a posílá dopisy v obálkách se zeleným pruhem. Celkem si komora stěžuje na 22 inkasních agentur, poraden a detektivních kanceláří, které exekuční činnost nabízejí. A první firma už dokonce dostala pokutu. Byla to ostravská společnost Michaelsoft kvůli jejímu rejstříku exekucí. „Návštěvník internetové stránky mohl nabýt dojmu, že dotyčný je soudním exekutorem,“ vysvětluje mluvčí ministerstva spravedlnosti Robert Schuster.  

Novela exekučního řádu přitom už rok zakazuje, aby firmy, které vymáhají dluhy, budily dojem oficiálního úřadu. Mluvčí exekutorské komory Petra Báčová potvrzuje: „Už nemůže docházet k tomu, že by jakýkoliv neoprávněný subjekt zneužíval slova exekuce nebo soudní exekutor.“ Pokuta za to totiž může být až 200 tisíc korun. 

I takové případy se ale přesto dějí. Pan Vladislav ze severní Moravy například dostával dopisy, ve kterých mu vyhrožovali exekutorem. Dostával jednu obálku za druhou a výhrůžky se stupňovaly. „Že na mě vyhlásí konkurz, že budu uveřejněn na internetových stránkách, že mi zabaví majetek a že přijedou jejich lidé ke konečnému řešení,“ popisuje. Vymahačská firma se nejenže tvářila jako exekutor, ale navíc si pohledávku dokonce vymyslela. Případ už proto řeší policie. 

Exekucí v Česku v poslední době ubývá. Za loňské první pololetí jich bylo nařízeno 320 tisíc, což bylo meziročně o 30 procent méně. V roce 2012 počet exekucí klesl o 13 procent.