Českým výrobcům hudebních nástrojů začínají znít veselejší noty

Praha - České hudební nástroje se znovu začínají prodávat. Jejich výrobci tvrdí, že se pomalu dostávají z krize. Po pěti hubených letech, kdy propouštěli stovky zaměstnanců, jim rostou zakázky i tržby. Ze zahraničí chodí nové objednávky a vracejí se jim i zákazníci, kteří měli špatnou zkušenost s levnými výrobky z Asie.

Události: Výrobci hudebních nástrojů začínají opět vydělávat (zdroj: ČT24)

Eric Clapton, Jeff Beck, ZZ Top nebo Gwyn Ashton - i tyto hudební hvězdy mají nástroj od českého výrobce Petra Jurkoviče. První kytaru smontoval ještě za komunismu, nejhorší obchodní časy na něj ale přišly v roce 2009. Zájemců o jeho výrobky tehdy výrazně ubylo, zvláště mezi mladšími muzikanty. Z šedesáti kytar a baskytar ročně spadly u Jurkovičů objednávky na desetinu. Teď už jich zase chodí víc, tak dvě do měsíce. A kytarář přemýšlí, že přibere dalšího zaměstnance. 

A podobně je tomu i u jiných výrobců hudebních nástrojů v Česku. Tržby těm největším většinou rostou. Letos se mají do zisku konečně dostat i ti, kteří byli ještě loni v červených číslech. „Momentální stav je velice příznivý, pro letošní rok máme zakázkové krytí plné do konce března,“ potvrzuje ředitelka firmy Strunal Ivana Stolařová. 

Zakázkové knihy teď plní hlavně koncertní nástroje, ty takzvané školní, tedy pro začínající hudebníky, v minulých letech převzala levná konkurence z Asie.

Tržby výrobců hudebních nástrojů
Zdroj: ČT24