Žákův nástupce může spustit tendr na registrační značky

Praha – Ministr dopravy v demisi Žák v Otázkách Václava Moravce upozornil na to, že jeho nástupce má od něj kompletně připravenou soutěž na dodavatele registračních značek. Ty by podle něj měly mít víc ochranných prvků, aby nešly falšovat. Podle Žáka jde o tendr, který se jeho předchůdci báli vypsat už od roku 1998. Kdy přesně ale bude možné zakázku spustit, zatím není jasné.

„Podmínky jsou připraveny a záleží na mém nástupci, jestli se s nimi ztotožní. Výběrové řízení může být vypsané v řádu dnů,“ uvedl Žák. 

Podle kritiků přitom ministerstvo vypsání soutěže za Žákova působení zdržovalo. Deník E15 v polovině ledna upozornil, že ministr měl všechny potřebné dokumenty více než měsíc na stole a čekalo se jen na jeho podpis. Žák své otálení komentoval tím, že prý chtěl mít jistotu, že je soutěž administrativně správná a její výsledek nebude zpochybnitelný. A naopak upozornil na to, že tendr už se politici pokoušeli vypsat od roku 1998.        

Registrační značky pro stát dodává firma HICON, která zakázku před lety získala bez výběrového řízení. Ministerstvu se podle Žáka podařilo vyjednat nižší cenu dodávaných značek ze 115 Kč na zhruba 100 Kč za jednu tabulku.