Státy v problémech nemají žádat eurozónu, ale zpřísnit daně

Frankfurt - Země eurozóny, kterým hrozí bankrot, by propříště měly místo žádosti o pomoc od ostatních členských států nejprve zavést jednorázovou daň z majetku. S návrhem, který se zřejmě nebude postiženým zemím líbit, přišla ve své měsíční zprávě německá centrální banka Deutsche Bundesbank.

„Odpovídalo by to principu národní odpovědnosti, podle kterého jsou daňoví poplatníci zodpovědní za závazky své vlády. Záchranné programy financované daňovými poplatníky z jiných členských států by měly přijít na řadu jako poslední obranná linie a pouze ve výjimečných případech, kdy by byla silně ohrožena finanční stabilita eurozóny,“ míní německá instituce.

Daň z majetku by zřejmě nešla použít ve všech případech

Německo přitom už delší dobu vystupuje proti bezmezné pomoci zemím, které nedokáží zvládnout svoje finance a hlavně dluhy. Bundesbanka současně upozornila, že jednorázová daň z kapitálu by byla spojena s riziky a její výběr by byl komplikovaný. Vlády by k ní proto měly přistupovat pouze v opravdu kritických případech.

KOMPLETNÍ ZNĚNÍ MĚSÍČNÍ ZPRÁVY Z PERA BUNDESBANKY NAJDETE ZDE.

Bundesbank
Zdroj: Jan Haas/ČTK/Picture Alliance

Německá centrální banka dodává, že v současnosti není nikde v eurozóně takováto daň zapotřebí. Naopak - všechny členské země jsou schopny získávat peníze na kapitálových trzích nebo už využívají mezinárodních záchranných programů. Bundesbanka upozornila, že státy postižené dluhovou krizí dosáhly výrazného pokroku, v reformním úsilí by však měly pokračovat.

MMF navrhoval zhruba 10procentní daň

O možném zavedení jednorázové daně z majetku už ve své říjnové zprávě psal Mezinárodní měnový fond (MMF). Ke snížení zadlužení u 15 vybraných členských zemí eurozóny na úroveň konce roku 2007 by podle něj bylo nutné uvalit na majetek domácností (které nemají dluhy) zhruba desetiprocentní daň.

Vydáno pod