Než nakoupíte v zahraničním e-shopu

Praha - Nakupujete na internetu? A nakupovali jste někdy i v e-shopu v zahraničí? Podle ankety, kterou uspořádali redaktoři Černých ovcí, se většina respondentů nakupování v e-shopu mimo Českou republiku bojí. Nicméně odborníci tvrdí, že nakupování v internetových obchodech v zahraničí je zhruba stejně rizikové jako u nás.

Při nákupu v e-shopech zemí Evropské unie platí, že stejně jako v České republice můžete od smlouvy odstoupit bez udání důvodu. Lhůta přitom v žádném členském státě EU není kratší než sedm pracovních dní. „Při odstoupení od smlouvy bez udání důvodu je obchodník povinen vrátit plnou zaplacenou částku včetně poštovného od obchodníka k vám,“ upřesnil poradce Evropského spotřebitelského centra při České obchodní inspekci Ondřej Tichota.

Reklamace zboží

Za zboží nakoupené v e-shopu v rámci Evropské unie neplatíte žádné clo. A stejně jako u nás máte možnost v průběhu dvou let zboží reklamovat. „Během prvních šesti měsíců má spotřebitel právo na uplatnění rozporu s kupní smlouvou, v tom případě se má zato, že ta vada existovala na počátku, to znamená při převzetí, pokud bude reklamovat v dalších 18 měsících, tak je na spotřebiteli, aby prokázal, že tam vada byla už od počátku,“ vysvětlil Tichota.

Reklamace do jiného státu přitom není v ničem komplikovanější, než když třeba zákazník z Teplic nakupuje v internetovém obchodě se sídlem v Hodoníně. Zboží totiž nemusíte reklamovat osobně, stačí vadný výrobek doručit prodejci poštou či jinou doručovatelskou agenturou.

Máte další otázky týkající se nakupování po internetu, reklamací nebo ochrany spotřebitele? Zajímají vás jiná témata z oblasti ekonomiky nebo práva? Své otázky a náměty nám posílejte do Poradny.

Jestliže se v zahraničním internetovém obchodě platíte předem, e-shop si prověřte. Rychlá, výhodná a hlavně bezpečná je platba kartou. Pokud od obchodníka zboží neobdržíte, můžete svou banku požádat o vrácení platby formou takzvaného chargebacku. Stejně tak vrácení peněz v případě problému garantují i renomovaní provozovatelé takzvaných elektronických peněženek.

Nakupujete mimo EU? Možná zaplatíte clo

Při nákupu v internetových obchodech mimo Evropskou unii počítejte s tím, že v některých případech můžete kromě kupní ceny zaplatit ještě clo a DPH. To záleží na ceně zboží a na jeho druhu. Zboží do hodnoty 22 eur je osvobozeno od cla i daně. Výjimkou jsou tabákové a alkoholické výrobky a také parfémy. Osvobození od cla se přiznává až do hodnoty 150 eur, má-li zásilka hodnotu nad 150 eur, pak podléhá platbě cla i daně z přidané hodnoty.

A jak se clo vypočítává? „Clo se pohybuje v rozmezí od nula až třeba do 15 procent ceny zboží. Záleží to na druhu zboží, které dovážíte,“ uvedl mluvčí Celního úřadu Praha Ruzyně Pavel Drobek. „Pro příklad textilní výrobky mají valorickou celní sazbu ve výši 12 %, různé druhy elektroniky mají třeba nulovou celní sazbu, jiné mají sazbu do 5 %,“ doplnil Drobek.

Nákup přes internet II (zdroj: ČT24)

Každopádně každá zásilka doručená ze zahraničí musí projít celním řízením. V praxi to probíhá tak, že dopravce v okamžiku, kdy je zboží fyzicky na území České republiky, v jeho dovozním skladu, informuje příjemce o příchodu zásilky. Příjemce má pak možnost zvolit dvě cesty, buď si zásilku odbaví sám, nebo využije služeb zástupce.

Jak na celní řízení?

Celní řízení je velmi jednoduché a rychlé, stačí předložit pořizovací doklad ke zboží a doklad o skutečně zaplacené ceně. Vyřízení zabere několik minut. „Určitou nevýhodou v těchto případech je, že celní řízení je vázáno na místo, kde je zboží fyzicky, v případě pošty je to pracoviště Celního úřadu na Plzeňské ulici v Praze 5, které ovšem slouží pro celou ČR, v případě expresních dovozců leteckou dopravou je to vždy na Celním úřadě v Ruzyni v Praze 6,“ upozornil Drobek.

Takže pokud jste například z Ostravy, asi se vám vyplatí pověřit celní deklarací dovozce. V případě České pošty za tuto službu zaplatíte 180 korun, u soukromých dopravních společností je poplatek zpravidla součástí celkové ceny za dopravu. Pokud si jako přepravce zvolíte poštu, i v případě, že celní deklaraci provedete sami, zaplatíte poště částku 96 Kč, a to za úkony, které je Česká pošta povinna vykonat v souvislosti s dovozem zásilky a jejím zadáním na souhrnnou deklaraci pro Celní úřad.

Vydáno pod