Chytré brýle už i na předpis?

San Francisco - Brýle s názvem Google Glass už nejsou jen obroučky s připojeným minizařízením. Technologický gigant totiž představil i sadu s dioptrickými skly a kolekci slunečních brýlí. Firma se takto připravuje na uvedení nového produktu, který bude využívat připojení k síti přes chytrý telefon uživatele, směrem k americké veřejnosti.

Navíc obroučky dioptrických brýlí by měly být k dispozici na předpis od očního lékaře. Dosud si Google sjednal dohodu s americkou zdravotní pojišťovnou Vision Service Plan, která umožní zákazníkům dostat na předpis skla se speciálním napojením na přístroj s monitorem na pravé straně brýlí.

Chytré brýle i jako sluneční

V současnosti je dostupná testovací verze Google Glass, která je namontovaná na titanovém pásku opřeném o nos uživatele. Připomíná brýle beze skel a inspirovala řadu vtipů a parodií na jejich uživatele. Google chce před vstupem na masový trh vylepšit pošramocený image produktu.

Obroučky nabízené ve dvou stylech budou stát 225 dolarů (zhruba 4 500 korun). Sluneční brýle se mají prodávat po 150 dolarech. Google Glass je už teď k dispozici omezenému počtu uživatelů v USA za 1 500 dolarů. Firma dodala, že s příchodem masové verze ke konci tohoto roku se cena sníží.

Google Glass
Zdroj: ČT24/Google

Zařízení Google Glass obsahuje i mikrofon, kameru a malou obrazovku připevněnou k obrubě nad pravým okem. Přístroj může nahrávat video, snímat obrázky, přijímat e-maily, ukazovat zadaný směr jízdy nebo získávat informace z internetu.

Inženýři od Googlu slibují, že by jejich „brýle“ měly lidem umožnit, aby byli nepřetržitě připojeni k e-mailu a na své sociální sítě a měli neustále k dispozici důležité informace. A to aniž by se museli neustále dívat na svůj chytrý telefon. Nový produkt ale vyvolává obavy organizací, zejména v souvislosti s ochranou soukromí.