Zákon obchází většina úvěrových firem

Praha - Více než polovina nebankovních institucí, které poskytují spotřebitelské úvěry, porušuje zákon. Při loňských kontrolách to zjistila Česká obchodní inspekce. Nejčastěji chybí povinné informace v reklamách, řada institucí taky používá nekalé obchodní praktiky. Inspekce proto rozdala 130 pokut za 5,5 milionu korun.

Kontroloři loni zjišťovali, jak postupuje 319 zprostředkovatelů a poskytovatelů spotřebitelských úvěrů. A celkem v 65 procentech případů narazili na porušení platných právních předpisů. Ještě jednou je však třeba zdůraznit, že se prověřování netýkalo českých bank. 

Jan Rotbauer, mluvčí České obchodní inspekce

„Nejčastěji byl zákon porušován neposkytnutím povinných informací v reklamách na zprostředkování úvěru. Další četná porušení se týkala používání nekalých obchodních praktik. Ve srovnání s rokem 2012 byl vyšší nejen poměr zjištěných porušení zákona, ale také výše pravomocně uložených sankcí.“

Inspekce rozdala celkem 132 pokut ve výši téměř 5,6 milionu korun. Další řízení nebyla do konce roku 2013 ukončena. „Celkem se v roce 2013 na Českou obchodní inspekci obrátilo 343 spotřebitelů se stížností nebo s žádostí o pomoc při řešení situace, do níž se dostali v rámci zprostředkování nebo uzavření smlouvy o spotřebitelském úvěru. V celkem 60 případech následné kontroly potvrdily oprávněnost podání,“ dodal mluvčí ČOI Rotbauer.

65 procent spotřebitelských úvěrů porušuje zákon (zdroj: ČT24)