Stravenky v novém kabátě zatím moc nejedou

Praha - Místo papírové poukázky jen elektronická karta a aplikace v chytrém telefonu. Takovou budoucnost předpovídají někteří vydavatelé šeků v Česku velmi oblíbeným stravenkám. Novinka je pohodlná pro zákazníka i restauratéra. Jenže podniky, kde skutečně funguje, se zatím počítají spíš na desítky. Toho využívají příznivci papírové verze. „Výhoda papírových stravenek je ta, že s nimi zaplatíte jak třeba v Praze, tak i ve Veverské Bitýšce,“ podotýká ředitelka pro marketing a komunikaci společnosti Edenred Daniela Pedret.

Za jediný den se od strávníků vybere na stravenkách 10 tisíc korun. To znamená pro číšníky počítání a práci navíc. „Papírové stravenky znamenají x-krát počítat, odnášet je do banky, platit za to relativně vysokou provizi a čekat třeba i měsíc, než nám stravenky proplatí,“ upozornil majitel restaurace Silvio Spohr.

Klasickou papírovou poukázku teď ale pomalu začíná nahrazovat ta elektronická. Plastová karta, která vypadá stejně jako platební. Její majitel nemusí při placení vyčerpat celou její hodnotu, čímž odpadá starost s restauracemi a obchody, které na stravenky nevrací.

„Potřebu přejít k elektronické variantě stravenek nám zdůrazňuje většina klientů. Rozhodujícím impulsem pro spuštění tohoto projektu však bylo velké rozšíření smartphonů a výrazné snížení jejich ceny v posledních dvou letech,“ uvedl Václav Kurel, ředitel společnosti Benefit Management, která elektronické stravenky uvádí na český trh.

Papírových stravenek se Češi vzdát nechtějí (zdroj: ČT24)

„Bezpečnost je zaručena tím, že maximální hodnota platby je 500 korun, tedy stejně jako u bezkontaktních karet. Navíc každá transakce je navázaná na telefon uživatele,“ vysvětlil manager Benefit Plus Ondřej Tyl.

Elektronickou stravenku použije v některých restauracích na 50 zákazníků za den. To není zrovna závratné číslo, nicméně počet se postupně zvyšuje. Hlavním problémem je nicméně fakt, že podniků, které elektronickou verzi přijmou, je zatím málo. „To je právě výhoda papírových stravenek, že s nimi zaplatíte jak třeba v Praze, tak i ve Veverské Bitýšce,“ říká ředitelka pro marketing a komunikaci společnosti Edenred Daniela Pedret.

V současnosti si uživatelé mohou vybrat z nabídky tisíce restaurací. Zaměstnanci si mohou v praxi při platbě v restauraci zvolit, zda budou platit bezkontaktní kartou, či pomocí aplikace v mobilním telefonu. Samotná platba trvá asi 15 vteřin.

Český národ „stravenkářů“ se svého oblíbeného platidla ale hned tak nevzdá. Využívá je téměř každý desátý. Ročně se v tuzemsku vydají takové kupony za 16 miliard korun a platit s nimi se dá v 25 000 restauracích a obchodech. „Očekáváme, že do čtyř let se bude 50 procent stravenek vydávat v elektronické podobě,“ doplnil Kurel.

Vydáno pod