Figuríny mají vypadat jako reálné ženy, ne jako modelky

New York - Vyhublé figuríny zdobící výlohy snad všech módních obchodů ztrácí na oblibě. Obchodníci je stále častěji nahrazují jejich přirozenějšími kolegyněmi. A díky proporcím skutečných žen hlásí výrobci figurín rekordní výdělky. Jeden takový model totiž stojí až 1 500 dolarů (v přepočtu přes 30 tisíc korun).

V předchozích letech se vyráběly figuríny podle těl modelek, které předvádí kolekce na světoznámém pařížském týdnu módy. Cena základní figuríny – konkrétně torza v bílé barvě, bez hlavy, rukou či nohou - přitom stojí nejvíce 300 dolarů, tedy zhruba 6 100 korun. A samozřejmě lze koupit i levnější modely. 

Barbíny už nejsou v kurzu

Doba se ale mění a prodejci stále lákají do obchodů lidi pomocí výloh, které zdobí reálné ženské křivky. „Dřív se nevyráběly figuríny, ale spíš barbíny, to chceme změnit,“ říká Michele Von Plato, viceprezidentka pro design a vývoj David's Bridal - firmy zaměřující se hlavně na svatební šaty. 

Podle viceprezidenta společnosti Saks Harryho E. Cunninghama je rozdíl mezi nákupem v obchodě a na internetu ten, že zákazník chce vidět, co si opravdu odnese: „Pomocí modelek jsme ukázali, jak by šaty vypadaly ideálně, ne ale jak by vypadaly ve skutečnosti. Proto teď používáme figuríny přirozených rozměrů.“ 

Reálné figuríny se stávají hitem (zdroj: ČT24)

„Když jsme zahájili tento projekt v roce 2007, chtěli jsme prostě ukázat, jak skutečně vypadají americké ženy. Měřili jsme jich tisíce, ze všech částí země a učili jsme se co nejlépe vystihnout jejich proporce jako je poprsí, boky a pas. Tohle jsou ty nejpřesnější kopie,“ dodává Michele Von Plato.