Chystáte se na vepřové hody? Vyplatí se koupit celé prase

Praha – V Česku opět začaly fungovat farmářské trhy. Protože nabídka zeleniny a ovoce z tuzemských polí a sadů je v zimě omezená, pulty plní hlavně masné výrobky a zabijačkové produkty. Ve velkých městech chtějí prodejci zákazníkům vytvořit iluzi skutečné venkovské zabijačky, i když v trochu uhlazené podobě. A spotřebitelé za to rádi zaplatí.

Když jde člověk na zabijačkové hody v centru hlavního města, celé prase a bourání masa řezníkem vlastně vůbec nespatří. S ovarem a krvavou polévkou si poradí kuchař a zákazníkům na talíř smí už jen hotové produkty. I tak je ale zájem obrovský. 

Z Prahy si někteří stánkaři na farmářských trzích utahují. Přesto jsou si vědomi toho, že právě ve velkých městech mohou svých výrobků prodat nejvíc. „Kde je něčeho moc, tak už si toho lidi tolik neváží. Praha je na to lepší, tady to není tak zvykem, takže to lidi přivítají s radostí,“ řekl stánkař s jitrnicemi. „I když je ta cena samozřejmě o trochu vyšší než ve velkoobchodech, zákazník jde po kvalitě. Myslím, že i tu kvalitu si rád zaplatí,“ dodal.

Na kolik vyjdou oblíbené vepřové speciality?

Průměrné ceny zabijačkových specialit:

  • Jitrnice 14 Kč/100g
  • Prejt 14 Kč/100g
  • Tlačenka 15 Kč/100g
  • Škvarky 17 Kč/100g

Nejvýhodnější je koupit celé prase a nechat si ho zpracovat

Nejlevnější je koupit si celé prase od soukromého chovatele a zpracovat ho. Dá se tak ušetřit přibližně polovina nákladů. Za 140 kilo váhy lidé zaplatí od pěti do sedmi tisíc korun. Řezník, který prase naporcuje a na místě připraví zabijačkové hody, si za práci účtuje od 500 do 800 korun. Z jednoho 140 kilového prasete se dá zpracovat třeba 50 kilo masa, 70 jitrnic, 40 jelit, 10 tlačenek a 50 litrů polévky. Ale samozřejmě záleží na tom, kdo má jaké preference. 

Počet zabijaček rapidně klesá

Přesto, že za maso z domácí zabíjačky mohou lidé výrazně ušetřit, zabijaček je stále méně. V roce 2 000 bylo pro domácí účely zabito přes půl milionu vepřů, v roce 2013 to bylo už jen přes 100 tisíc. Atmosféra venkovské zabíjačky je navzdory tomu pořád lákavá.

Pravidla pro zabijačky upravuje veterinární zákon. Zatímco při domácí zabijačce je možné prase porazit doma u chovatele, pokud zabijačku pořádá třeba obec, zvíře by mělo být poraženo na jatkách nebo třeba u řezníka.