Nový trend: Krása i zdraví na splátky

Praha – Stále více soukromých klinik nabízí pacientům zákroky na splátky. Největší zájem je o plastické operace a o operace očí. Na úvěr se dá ale pořídit třeba i transplantace vlasů. Zatímco dříve si museli lidé na tyto zákroky našetřit nebo si sami sehnat úvěr, dnes peníze opatří klinika.

Ostrý zrak a lepší vzhled – důvody, proč si lidé půjčují na lékařské zákroky (zdroj: ČT24)

„Většinou se jedná o operace, které jsou finančně náročnější, jde například o operace prsů nebo o liposukci,“ vyjmenoval ředitel Cleopatra Clinic nejčastější zákroky poskytované na splátky. „Zákroky na splátky požaduje padesát procent žen. U mužů, kde děláme nejčastěji transplantaci vlasů, je to celkem malý poměr,“ dodal Milan Dvořák z Inter Clinic. 

Nejčastější klientkou je mladá žena na mateřské nebo po ní. Například Zdeňka si nechala upravit prsa za téměř 60 tisíc korun. „Mám to na splátky z toho důvodu, že jsem neměla dostatečnou částku a byla jsem rozhodnutá jít na operaci okamžitě,“ uvedla.

Zákroků na splátky přibývá i na očních klinikách. Jde především o laserové operace a operace šedého zákalu.

Kliniky nabízejí různé způsoby splácení. Buď úvěr zprostředkovávají, nebo ho samy nabízejí. Případně umožňují obě varianty. Nejoblíbenější je půjčka přímo od klinik. Podmínky se různí. „Princip je takový, že čtvrtinu u laserových operací zaplatí pacient na místě v hotovosti a zbytek si může rozložit až do dvanácti splátek bez navýšení,“ popsal Adam Janek z Očního centra Praha. 

Operace šedého zákalu
Zdroj: Stanislav Zbyněk/ČTK

Splátkový kalendář už nemají jen kliniky léčící lidské pacienty. Půjčku je možné si vzít taky v případě operace domácího mazlíčka.