Zaměstnanost je nejvyšší za 15 let. Práci má na 5 milionů lidí

Praha - Zaměstnanost v Česku je nejvyšší za 15 let. Za poslední loňské čtvrtletí stoupla na 68,3 procenta. Práci tak mělo téměř pět milionů lidí. To je meziročně zhruba o 41 tisíc víc. Data Českého statistického úřadu počítají s lidmi ve věku od 15 do 64 let. Pozitivní by měl být vývoj i pro letošní rok. „Oživení ekonomiky by mělo postupně, hlavně v druhé polovině roku, přinést pozvolnou tvorbu pracovních míst a větší zájem o nové zaměstnance,“ tvrdí analytik společnosti Home Credit Michal Kozub.

Zaměstnanost roste nepřetržitě již tři roky a statistici vzestup považují za významný. Na zvýšení zaměstnanosti se podíleli především lidé v pozici zaměstnanců.

  • Zaměstnanců meziročně přibylo 53 100 a tato nejpočetnější skupina tak čítá 4,067 milionu osob.
  • Počet podnikatelů se zaměstnanci se meziročně zvýšil o 10 400 na 170 100.
  • Podnikatelů bez zaměstnanců ubylo 12 000 a je jich 681 000. 

Růst zaměstnanosti se projevil především v sektoru služeb, ale nově i v sekundárním zpracovatelském sektoru. Mezi pracujícími měli převahu muži, kterých pracuje 76,1 procenta. U žen činí míra zaměstnanosti 60,2 procenta.

Petr Dufek, analytik ČSOB

„Nad čísly bych moc nejásal. Stačí to, aby nezaměstnaný alespoň jednu hodinu pracoval na brigádě, a v tu chvíli podle nové statistiky je zaměstnaný a práci má – o to ta statistika vypadá lépe.“

ČSÚ rovněž zveřejnil údaje o nezaměstnanosti. Obecná míra nezaměstnanosti lidí ve věku 15 až 64 let podle metodiky Mezinárodní organizace práce (ILO) klesla ve čtvrtém čtvrtletí meziročně o 0,4 bodu na 6,8 procenta. Stejnou tendenci ukazuje i míra registrované nezaměstnanosti zveřejňovaná Úřadem práce ČR.

„Oživení ekonomiky by mělo postupně, hlavně v druhé polovině roku, přinést pozvolnou tvorbu pracovních míst a větší zájem o nové zaměstnance,“ tvrdí analytik společnosti Home Credit Michal Kozub s tím, že trh práce byl v závěru roku meziročně v lepší kondici a letošní by měl být ještě pozitivnější.