Stávka zaměstnanců metra ochromila Londýn

Londýn - Zaměstnanci londýnského metra kvůli chystanému rušení několika stovek pracovních míst vstoupili do stávky. Prodavače lístků mají celoplošně nahradit automaty. Podzemka bude až do čtvrtečního večera jezdit v omezeném režimu. Britský premiér David Cameron označil stávku za hanebnou. V ranní dopravní špičce způsobila chaos. Některé stanice byly uzavřeny. Statisíce lidí musely jet do práce jiným způsobem. Podzemní dráha v Londýně každý den přepraví asi tři miliony lidí. Další kolo stávky je plánováno na příští týden od 11. do 14. února.

Členové odborů chtějí protestem přinutit londýnský dopravní podnik TfL, aby upustil od záměru uzavřít veškeré prodejny lístků a zrušit 950 pracovních míst. „Je to průmysl, který se rozvíjí a narůstá. Víc a víc lidí - statisíce - jich budou jezdit londýnským metrem. Nedává smysl zbavit se tisíce míst, když tato služba bude víc používaná,“ podotkl odborový předák Bob Crow.

Sliby - chyby

TfL opatření zdůvodňuje modernizací a potřebou úspor, které mají činit 50 milionů liber ročně (takřka 1,7 miliardy korun). „Je to o technologii a o možnostech, které se teď londýnskému metru otevřou. Peníze, které ušetříme, můžeme investovat do nové signalizace, nových kolejí,“ konstatoval londýnský starosta Boris Johnson. Byl to přitom právě Johnson, kdo při své kandidatuře na starostu v roce 2008 sliboval, že za jeho vlády slavné metro žádné zemětřesení nečeká. „Boris Johnson sliboval, že nechá pokladny v metru otevřené. To se teď ale neděje. Úplně chápu, proč z toho Bob Crow a odbory dělají takovou kauzu, mají na to právo,“ poznamenal jeden z obyvatel Londýna.

Stávka v londýnském metru
Zdroj: ČTK/PA/Dominic Lipinski

Londýnskou hromadnou dopravu tak ochromila největší stávka zaměstnanců metra za poslední čtyři roky. Některé linky nejezdí vůbec, jiné díky dobrovolníkům alespoň omezeně. „Musela jsem čekat až na druhý vlak, hodně jsem se mačkala, všichni byli trochu naštvaní,“ prohlásila jedna z cestujících. Kvůli omezenému provozu v hlavním městě jezdily přeplněné autobusy a někteří lidé navzdory větrnému počasí vyjeli do práce na kolech nebo vyšli pěšky. V ulicích způsobovalo zácpy obrovské množství taxíků i dalších aut.

Chaos dnes umocnilo to, že TfL neaktualizoval seznam uzavřených stanic. Například důležitá stanice Oxford Circus v centru metropole byla otevřena jen na 11 minut. Poté byli cestující vyzváni, aby ji opustili, informovala BBC. Také ve stanici Westminster, která je díky bezprostřední blízkosti budov parlamentu jedním z hlavních cílů turistů, fungovala jen jedna ze tří linek metra. Stávka prý postihla miliony lidí. Vláda navíc už teď odhaduje, že vyjde minimálně na 200 milionů liber.

Premiéra stávka rozlítila

Cameron na Twitteru napsal, že „hanebná stávka bude znamenat utrpení pro miliony Londýňanů“. Odbory RMT na oplátku uvedly, že premiér by měl připomenout starostovi Londýna předvolební slib, že se prodejny lístků zavírat nebudou. Proti stávce se stavěl vedle Camerona i šéf labouristické opozice Ed Miliband. Ten vyslovil „hluboké politování“ nad tím, že se neuskutečnila žádná schůze s londýnským starostou.