Legenda má kupce, areál OP v Prostějově patří Astria Group

Prostějov - Hlavní areál zkrachovalého Oděvního podniku (OP) v Prostějově za více než 50 milionů korun koupila firma Astria Group se sídlem v Praze. Společnost podle ČTK za tyto nemovitosti v odhadované hodnotě 180 milionů korun nabídla nejvyšší cenu.

Insolvenční správkyně OP Miloslava Horská prodej hlavního areálu potvrdila, avšak přesnou kupní cenu neuvedla. „Je vyšší než 50 milionů korun,“ dodala. Z katastru nemovitostí vyplývá, že majitelem průmyslového areálu OP v Prostějově by se měla stát firma Astria Group z Prahy.

Postupný rozprodej majetku

Hlavní výrobní a administrativní areál OP v Prostějově má několik výrobních a administrativních budov, sklady, teplárnu, kotelnu i železniční vlečku. Horská si právě kvůli jeho rozlehlosti nechala vypracovat koncepci jeho dalšího využití, která připouští i budoucí rozdělení areálu na více částí.

OP Prostějov
Zdroj: Josef Horázný/ČTK

V prvním kole výběrového řízení vítězný podnikatel Miroslav Dokoupil z Luhačovic loni v létě za celý areál nabídl 25 milionů korun, avšak nesplnil podmínky tendru, takže na podzim bylo vyhlášeno druhé kolo. Do něj pak zájemci zaslali 13 nabídek, z nichž polovina byla na celé území včetně ústřední budovy. 

Současně správkyně loni prodala i část ochranných známek. Například známka OP Prostějov Profashion, které byla vlajkovou značkou zkrachovalého Oděvního podniku Prostějov, byla v aukci vydražena za 790 000 korun. Nyní zbývá prodat ještě například soubor pohledávek, které měl OP u svých odběratelů. 

O své pohledávky vůči OP se přihlásilo celkem 555 věřitelů - požádali celkem o více než dvě miliardy korun. České spořitelně, která je zajištěným věřitelem, prostějovská textilka dluží zhruba 675 milionů korun. Znalci hodnotu podniku odhadli zhruba na miliardu.

Přitom jestě v dobách, kdy Oděvní podnik provozoval své pobočné závody, pro něj pracovalo zhruba deset tisícovek lidí. Po prohlášení konkurzu v roce 2010 se jejich počet postupně snížil na několik stovek.

Návrhářky v OP Prostějov (rok 1960)
Zdroj: Tachezy Jan/ČTK
Vydáno pod