Mýto pro osobní auta nebude

Praha - Mýtné na dálnicích podle ujetých kilometrů se pro osobní auta zavádět nebude, řekl to mluvčí ministerstva dopravy Martin Novák. Nový šéf resortu Antonín Prachař ale uvažuje o rozšíření systému i pro dodávky sloužící k podnikání. Mýtné pro kamiony se zavedlo v roce 2007 a o tři roky později začalo platit i pro lehčí nákladní auta a autobusy.

Martin Novák tak dementoval informace o uvažovaném zavedení mýtného i pro osobní vozidla, které se v posledních dnech objevily v některých médiích. „Osobních vozidel se to netýká a ani o tom nebylo uvažováno,“ dodal mluvčí Novák s tím, že šlo jen o špatnou interpretaci vyjádření ministra dopravy Antonína Prachaře.

Šéf resortu sice uvedl, že si umí představit, aby mýtné platila i jiná vozidla než nákladní. Ovšem v žádném případě tím nemyslel osobní vozidla, dodal mluvčí. Uvažované rozšíření by se mělo týkat pouze užitkových vozidel, která majitelé využívají jako výrobní prostředek.

Proti zavedení mýtného pro osobní automobily se mezitím ohradil například Autoklub ČR, který je považoval za neopodstatněné. Argumentoval tím, že škody na silnicích způsobené osobními vozy jsou na rozdíl od kamionů zanedbatelné. Navíc podle motoristické organizace majitelé osobních aut už nyní podporují výstavbu silnic daňovými odvody z benzinu a nafty a platbami za dálniční známky.

Dálniční známka na rok 2014
Zdroj: Martin Štěrba/ČTK

Povinnost platit mýtné podle počtu ujetých kilometrů platí od roku 2007 pro vozidla nad 12 tun. Od roku 2010 se tato povinnost rozšířila i na vozidla nad 3,5 tuny a o rok později přibyla zvýhodněná kategorie pro autobusy. Osobní vozidla a další vozidla do 3,5 tuny dálniční poplatek platí prostřednictvím časových kuponů. Na dálničních známkách stát vybere 3,9 miliardy korun ročně, zatímco na mýtném od kamionů vloni vybral zhruba 8,55 miliardy.