Český průmysl loni skončil úspěšně v černých číslech

Praha - Statistici mají konečně dobré zprávy i pro hnací motor české ekonomiky - průmysl. Během loňského roku totiž podle dat Českého statistického úřadu průmyslová produkce meziročně vzrostla o 0,5 procenta, hodnota nových zakázek byla vyšší o 4,3 procenta. Výrazně lepší jsou hlavně čísla za prosinec, v tomto měsíci průmysl meziročně vzrostl o 9,3 procenta, po očištění o vliv pracovních dnů o 6,7 procenta. Ještě v roce 2012 přitom průmyslová výroba klesla o 1,2 procenta.

„Český průmysl zakončil minulý rok robustním nárůstem, který předčil očekávání,“ říká analytik společnosti Citfin Tomáš Volf. Za loňským růstem průmyslu v první řadě stála výroba kovových konstrukcí a kovodělných výrobků, výroba motorových vozidel, přívěsů a návěsů a výroba strojů a zařízení. Naopak propad se dotýkal těžby a dobývání, výroby a rozvodu elektřiny, plynu, tepla a klimatizovaného vzduchu nebo výroby počítačů a elektronických a optických přístrojů a zařízení.

Nové zakázky oproti loňsku: plus 20 procent

Průmyslovým podnikům se dařilo také díky vyšší poptávce z ciziny. Nové zakázky ze zahraničí se meziročně zvýšily o 5,8 procenta, zatímco z tuzemska o 1,5 procenta. Tržby byly v běžných cenách meziročně vyšší o 1,4 procenta, o což se růstem o 5,1 postaral přímý vývoz. Na domácím trhu tržby naopak klesly o 2,3 procenta.

NÁZORY ANALYTIKŮ

"Průmysl se v loňském roce dostal opět do kondice a pomohl vytáhnout českou ekonomiku z recese. Má přitom velkou šanci v pozitivním růstovém trendu pokračovat i v letošním roce, kdy se očekává další vzestup zahraniční poptávky a ledy se zřejmě začínají hýbat i u poptávky domácí," uvedl analytik ČSOB Petr Dufek.

Analytik Komerční banky Marek Dřímal odhadl, že letos průmysl stoupne o 5,9 procenta a bude tak hlavním tahounem českého ekonomického oživení.

"Z dat jasně vyplývá, že se výroba aut a strojírenský průmysl, páteřní odvětví celé české ekonomiky, rozjely slušným tempem taženy zahraničními zakázkami, zejména zakázkami z Německa," zhodnotil analytik Raiffeisenbank Václav Franče

  • V dalších měsících se podle analytiků bude v průmyslu projevovat pozitivně vliv oslabení kurzu koruny. 

Českému průmyslu pomáhá podle hlavního ekonoma Patria Finance Davida Marka zejména zlepšení ekonomické situace v eurozóně. Postupně se bude více projevovat pozitivní vliv oslabení kurzu koruny na konkurenceschopnost domácí produkce. 

Průmyslová výroba a stavební produkce v ČR
Zdroj: ČT24/ČSÚ

Prosincové hodnoty navázaly na listopadový trend a po očištění o vliv pracovních dnů průmysl meziročně vzrostl o 6,7 procenta. Nové zakázky se ve srovnání s prosincem 2012 zvýšily o 20,5 procenta, u zahraniční poptávky činil růst dokonce 28,3 procenta. Tuzemská poptávka se zvýšila o 7,7 procenta.

Stavebnictví se loni dále propadalo

Vývoj průmyslu však nedokázalo kopírovat stavebnictví, jehož výroba loni meziročně klesla o 8,3 procenta. V samotném prosinci v porovnání s posledním měsícem roku 2012 vzrostla o 1,4 procenta. Nejhůře na tom byla výstavba silnic a dálnic. Stavebnictví přitom dříve tvořilo 40 procent objemu veřejných zakázek, aktuálně už je to jen asi třetina, upozorňuje ředitel CEEC Research Jiří Vacek.

„Stavebnictví by se letos mohlo stabilizovat, jeho výkon by měl být na stejné úrovni jako loni, ale záleží na proinvestiční politice nové vlády, jak rychle se podaří nastartovat nové projekty,“ říká Vacek. A někteří ministři už se nechali slyšet, že s posílením investic počítají. Například nový ministr dopravy Antonín Prachař počítá s napojením tuzemské dopravní infrastruktury na evropskou síť.

JAK SE LONI VYVÍJEL PRŮMYSL, STAVEBNICTVÍ A ZAHRANIČNÍ OBCHOD? KOMPLETNÍ STATISTIKU NAJDETE NA STRÁNKÁCH ČSÚ.

Do třetice pak statistici hlásili čísla ze zahraničního obchodu Česka. Ten nakonec loni skončil v přebytku 350,8 miliardy korun, což je meziročně o 45,1 miliardy korun více. V samotném prosinci přebytek činil 9,6 miliardy, a meziročně tak byl o 4,2 miliardy vyšší. 

Do vysokého růstu exportu i importu se přitom v prosinci podle analytiků promítla i listopadová intervence ČNB, která oslabila korunu. Vývoz tuzemských firem meziročně stoupl o 18,3 procenta a dovoz o 16,8 procenta.