Mládek odvolal šéfa CzechInvestu – po půl roce ve funkci

Praha - Ministr průmyslu Jan Mládek odvolal šéfa státní agentury CzechInvest Mariána Piechu. Vedením agentury dočasně pověřil Ondřeje Votrubu, dosavadního ředitele divize investic. Na pozici šéfa agentury bude vyhlášeno výběrové řízení.

Nový ministr průmyslu dle svých slov hledá do čela státní agentury „někoho, jako je Martin Jahn“. Ten vedl CzechInvest v letech 1999 až 2004. Agentura by se podle ministra měla vrátit ke svému původnímu poslání, tedy získávání zahraničních investic. „Tato instituce by se daleko více měla snažit získávat výroby s vysokou přidanou hodnotou, s vysokým podílem vědy a výzkumu, případně strategické služby,“ vysvětlil Mládek.

Votruba má s vyhledáváním a zprostředkováním investic bohaté zkušenosti, napsal server Lidovky.cz, který s informací přišel ještě před tiskovou konferencí Mládka. Votruba v minulosti pracoval coby asistent generálního ředitele japonské vládní agentury na podporu obchodu a investic JETRO. V CzechInvestu pracuje osm let a vystřídal několik vedoucích pozic.

Podaří se Votrubovy a jeho nástupci přilákat nové investice?

„Mým cílem je udělat z agentury CzechInvest otevřenou proklientskou instituci, která především bude lákat do ČR nové investice představující tolik potřebná nová pracovní místa a příležitosti pro české dodavatele,“ prohlásil Votruba. Prioritou je podle něj i čerpání ze strukturálních fondů.

Piechu v srpnu dosadil do funkce bývalý ministr průmyslu Jiří Cienciala. Zúčastnil se přitom výběrového řízení na tuto pozici, které vypsal bývalý ministr průmyslu Martin Kuba (ODS). Do té doby působil na MPO v pozici ředitele odboru inovačního podnikání a investic.

Exministr Kuba tehdy plánoval, že státní agentury CzechInvest a CzechTrade budou k 31. prosinci 2013 sloučeny. Jenže Mládek nedávno uvedl, že obě státní agentury se slučovat nebudou. CzechInvest by se měl podle něj vrátit ke svému původnímu poslání, tedy získávání zahraničních investic.

CzechInvest je státní příspěvkovou organizací podřízenou MPO. Cílem agentury je podpora přílivu zahraničních investic do ČR, podpora malých a středních podniků v ČR, kterým mimo jiné pomáhá při hledání kapitálového nebo strategického partnera v zahraničí. Od roku 2004 funguje také jako orgán pro zavádění strukturálních fondů EU. O její činnost se přitom v minulých letech zajímala i policie. Více informací o celé kauze najdete ZDE.