Česko - ráj kozích farem

Praha - Kozí farmy zažívají v Česku boom. Jen za posledních pět let stoupla produkce kozího mléka skoro o 400 tisíc litrů na milion a 700 tisíc. O kozí produkty české výroby je zájem i v zahraničí – rodinné farmy se tak rozrůstají do velkochovů. S větší poptávkou ale roste i cena.

Velké oblibě se těší především kozí sýr. Vyrobit ho trvá farmáři zhruba čtyři hodiny, dalších šestnáct hodin ale musí zrát. Cena se pak odvíjí právě od doby zrání a druhu sýru. „Cena postupně roste, začínala někde kolem 150 korun za kilogram sýra, v současné době je, dá se říci, dvojnásobná,“ říká Vít Mareš ze Svazu chovatelů ovcí a koz.

Kromě sýru farmáři prodávají kozí jogurt, kefír i samotné mléko. I přes vyšší cenu je o produkty velký zájem. Menším prodejcům pomohly hlavně farmářské trhy - jen za poslední dva roky je jich třikrát více. 

Farmářům se ale otvírají i nové cesty. Například soběslavská firma Goldim vyrábí kozí kojeneckou výživu. Kromě mléčných kaší a doplňků stravy dělají také výrobky pro diabetiky. Většinu produkce vyvážejí do zahraničí. „Zvuk českých potravin je daleko lepší v zemích třetího světa, z toho důvodu se orientujeme pouze na tento segment,“ podotýká majitelka firmy Hana Poskočilová.

A z kozího mléka se vyrábí i kosmetika. Novinkou na českém trhu je také kozí kolostrum. „Jedná se vlastně o první mléčný výměšek po narození kůzlat. Tato látka je velmi bohatá na faktory ovlivňující imunitu,“ vysvětluje manažerka kosmetické firmy Capri. 

I podle lékařů je kozí mléko zdravé. Pomáhá léčit třeba atopický ekzém nebo lupénku.

Kozím farmám se v Česku daří (zdroj: ČT24)