USA zvedají dluhový strop

Washington - Těsnou většinou schválila americká Sněmovna reprezentantů zvýšení limitu státního dluhu. Republikáni, kteří dříve vyšší strop pro zadlužování blokovali, tentokrát nekladli směrem k demokratické vládě žádné požadavky. Senát bude o návrhu jednat ve středu. Očekává se, že zákon, jenž umožní vládě další rok si půjčovat na chod státu, projde i tady. Spojené státy se tak vyhnou riziku platební neschopnosti.

Limit pro zadlužení byl v posledních letech předmětem ostrých sporů mezi demokraty a republikány, kteří využívali kdysi rutinní operace k požadavkům na kroky omezující státní zadlužení. Obdobný spor o financování vládních úřadů loni na podzim vedl k jejich částečnému uzavření. Republikáni nakonec ustoupili a vyšli z tohoto střetu méně populární. 

Šéf republikány ovládané sněmovny John Boehner dnes předložil sněmovně zákon o zvýšení limitu pro státní zadlužení bez jakýchkoli návrhů požadujících kompromisy od demokratů. „Necháme na demokratech, aby dali dohromady potřebné hlasy. My (republikáni) poskytneme nezbytné minimum hlasů, aby to bylo schváleno,“ citovala jej před hlasováním agentura Reuters. 

Návrh nakonec prošel poměrem hlasů 221 ku 201, připojilo se k němu pouze 28 z 232 republikánů v dolní komoře Kongresu. Senát bude o zvýšení limitu hlasovat ve středu. 

Podle ministra financí Jacka Lewa dosáhne zadlužení povoleného limitu 27. února. Pokud by Kongres neodhlasoval jeho zvýšení, hrozila by Spojeným státům platební neschopnost, která by mohla vyvolat chaos na finančních trzích. Po očekávaném schválení návrhu Senátem bude mít vláda dost peněz na další rok. 

Republikáni původně chtěli zvýšení dluhového stropu podmínit nějakými požadavky, ale nedohodli se, co by měli žádat, napsal deník Los Angeles Times. 

Po loňském nezdaru s uzavřením státních úřadů se tentokrát vedení republikánů rozhodlo vyhnout se tomuto ožehavému tématu a soustředit se před kongresovými volbami v listopadu na zdravotnickou reformu prezidenta Baracka Obamy.

Vydáno pod