Páleníka nahradí na správě hmotných rezerv Švagr

Praha - Vláda odvolala předsedu Státní správy hmotných rezerv Ondreje Páleníka, jemuž bylo od června poskytnuto volno kvůli obvinění v kauze bývalé šéfky premiérovy kanceláře Jany Nagyové. Nahradí jej bývalý náměstek generálního ředitele ČD Pavel Švagr. Po dnešním zasedání vlády o tom informoval ministr průmyslu a obchodu Jan Mládek. Páleníka plánoval odvolat již ministr průmyslu Nečasovy vlády Martin Kuba, který to řekl ČT loni v červnu.

Pavel Švagr byl od roku 2009 náměstkem generálního ředitele ČD pro personální záležitosti, loni v srpnu byl z této funkce odvolán. Byl rovněž tajemníkem stínové vlády ČSSD. Vystudoval Vysokou školu ekonomickou v Praze, kde poté působil jako odborný asistent na katedře managementu. V roce 1998 se stal poradcem ministra pro místní rozvoj, o dva roky později zamířil do čela Státního fondu dopravní infrastruktury, který vedl sedm let. Následně působil na Správě železniční dopravní cesty a jako poradce na Českých drahách.

Jako dopravní expert se zaměřuje zejména na oblast financování dopravní infrastruktury a jejího dalšího rozvoje. V roce 2005 se spekulovalo, že by mohl stanout v čele ministerstva dopravy ve vládě Stanislava Grosse (ČSSD) poté, co kabinet kvůli aféře kolem financování bytu tehdejšího premiéra opustili ministři za KDU-ČSL.

Správa státních hmotných rezerv již dříve oznámila, že ke konci března propustí 102 zaměstnanců. Páleník loni v květnu rozhodl útlumu čtyř závodů. Informace o hromadném propouštění dostaly krajské úřady práce v Jihlavě, Hradci Králové, Ostravě, Příbrami a Ústí nad Labem. 

SSHR má za úkol shromažďovat strategické suroviny pro krizové situace, jako jsou například přírodní katastrofy, teroristický útok nebo průmyslová havárie. Například během záplav SSHR organizuje poskytování státních hmotných rezerv podle požadavků krizových štábů. V nouzových zásobách drží zhruba milion tun ropy. Uskladněny jsou převážně v Centrálním tankovišti ropy v Nelahozevsi ve Středočeském kraji.