Čeká virtuální operátory pád? Jejich služby využívá jen 5 procent zákazníků

Praha - Část virtuálních mobilních operátorů do několika let zkrachuje. V Česku jich totiž za poslední půl rok vzniklo několik desítek a všichni se nemůžou uživit. Alespoň tak to vidí někteří odborníci. Přesto své štěstí uspět zkouší pořád další firmy.

Ekonomika ČT24: Odborníci předpovídají krach virtuálních operátorů (zdroj: ČT24)

Češi zatím nabídkám virtuálních operátorů moc nevěří. Většina má tarif od jednoho ze tří velkých provozovatelů mobilních sítí, kteří mají dohromady asi 14 milionů zákazníků. 

V Česku je teď víc než padesát virtuálních operátorů. SIM kartu si u nich pořídilo ale jen asi 5 procent uživatelů mobilů. O zákazníky i o své místo na trhu musí proto tvrdě bojovat.  "Virtuálních operátorů je u nás opravdu hodně. Počet je možná až příliš velký, takže je velmi pravděpodobné, že někteří z nich budou zanikat,“ předpovídá publicista Jiří Peterka. To třeba potkalo podnikatelský projekt dvojice internetových bavičů Viral Brothers. Jejich ViralMobil skončil po šesti měsících. 

Martin Pultzner ze serveru Mobilenet.cz tvrdí, že firmy provozující virtuální operátory by měly fungovat i v jiných odvětvích: „Zůstanou jen ti, kteří se mohou navázat na své stávající služby, ať už to jsou energie, vydavatelství, nebo další služby.“ 

Právě třeba z propojení telefonování, psaní esemesek a internetového připojení těží ti nejúspěšnější. Na trh virtuálních operátorů vstupuje i Sazka, která sází na propojení mobilu a loterijní hry. Doufá, že tak získá stovky zákazníků. 

Virtuální operátoři
Zdroj: ČT24
Vydáno pod