CzechInvest loni zprostředkoval investice za téměř 50 miliard

Praha - Objem investic, které zprostředkovala agentura CzechInvest, stoupl loni více než dvojnásobně, téměř na 50 miliard korun. Je to nejlepší výsledek od roku 2007. Vyplývá to ze statistik, které má Česká televize k dispozici. Víc než stovka investičních projektů má přinést 10 000 pracovních míst.

Jednou z největších investic poslední doby je například dvoumiliardová investice do výroby sušenek v opatovické továrně. CzechInvest loni pomohla připravit investice za 48 miliard korun, v roce 2012 to bylo přitom jen 20 miliard korun. Podnikatelům vyšla vstříc novela zákona, která rozšířila investiční pobídky. „Investoři na to jednak čekali a jednak jsou ty pobídky atraktivnější,“ uvedl Ondřej Votruba, generální ředitel agentury CzechInvest.

Úplně nových projektů byla loni jen čtvrtina. „Stávající investory udržet je naprosto klíčová záležitost. Když expanduje, je to potvrzení toho, že české investiční prostředí je v pořádku, že firma je tu konkurenceschopná, daří se jí tady,“ uvedl Votruba. 

CzechInvest je státní příspěvkovou organizací podřízenou ministerstvu průmyslu a obchodu. Cílem agentury je podpora přílivu zahraničních investic do ČR, podpora malých a středních podniků v ČR, kterým mimo jiné pomáhá při hledání kapitálového nebo strategického partnera v zahraničí. Od roku 2004 funguje také jako orgán pro zavádění strukturálních fondů EU. O její činnost se přitom v minulých letech zajímala i policie. Více informací o celé kauze najdete ZDE.

Štědré investiční pobídky končí

Evropská komise ale prosadila, aby státy pomáhaly hlavně menším podnikům, které však zároveň investují menší peníze. „Musíme si uvědomit to, že malá a střední firma je také subdodavatelem velkých podniků, a pokud ty velké podniky nebudou mít možnost se rozvíjet investičně, tak ta malá a střední firma nebude mít obchod,“ říká Karel Havlíček, předseda Asociace malých a středních podniků a živnostníků. 

Kvůli tomu, aby se podnikatelé neobrátili k Česku zády, se bude měnit i sám CzechInvest. Vyjednávání investic dostane dvojnásobnou prioritu. Agenda evropských fondů ustoupí do pozadí. Podle Votruby by chtěl CzechInvest dosáhnout zrychlení stavebního řízení, zjednodušení vízového prostředí a jednotné prezentace ČR v zahraničí, která je dosud roztříštěná.

„CzechInvest by měl významným způsobem přispět k tomu, abychom se překlopili od hospodářského propadu k hospodářskému růstu,“ uvedl Jan Mládek (ČSSD), ministr průmyslu a obchodu. Změnu priorit chválí i podnikatelské svazy. Podle nich nejde jen o pobídky, ale také o celkové právní a obchodní prostředí, které umožní firmám jednoduše investovat.

Události s ředitelem CzechInvestu Ondřejem Votrubou (zdroj: ČT24)
Vydáno pod