Jak se krade elektřina

Praha - Jen loni ukradli zloději elektřinu skoro za 180 miliónů korun. Navíc jsou stále vynalézavější. Na kontrolory dokonce líčí pasti, třeba nášlapné hřeby, nebo na ně pouštějí psy. Objevují se také organizované skupiny z Balkánu, které na černém trhu nabízí přetáčení elektroměrů.

„Kladou takové pasti nebo nástrahy, aby si ten, kdo to tam jde kontrolovat, ublížil. Dokážou také poštvat psa na naše lidi nebo vytáhnout pistoli,“ popisuje mluvčí společnosti PRE Petr Holubec. „Nezákonné odběry nabízejí organizované skupiny, které se specializují na to, že nabízejí zákazníkům, že jim přetočí elektroměry,“ dodává mluvčí ČEZu Ladislav Kříž. 

Jen loni distributoři nachytali přes šest tisíc zlodějů. Ti je připravili o proud skoro za 180 miliónů korun. „Víme, jaké hodnoty kabelem zhruba tečou. Pak se podíváme na elektroměr a když vidíme velký rozdíl, podstatná část elektřiny se asi někam může ztrácet,“ vysvětluje Holubec. 

„Nevinní“ zloději

Někteří zloději mají černou odbočku zakopanou na zahradě jako poklad. Jiní kabely s černou elektřinou maskují vysoko ve zdech svých domů nebo v tunelu hluboko pod zemí. Všichni ale mají něco společného - tvrdí, že nekradou. Mnohdy dokonce, i když je zloděj přistižen, říká anonymně zkušený technik. 

Krádeže elektřiny nejsou ojedinělé (zdroj: ČT24)

Zdaleka ne všechny případy jsou ale tak jasné. Tisíce lidí před soudem tvrdí, že byli z krádeže nařknuti neprávem. Distributoři totiž podezřívají z krádeže každou domácnost, která má na elektroměru třeba jen poškozenou plombu. 

Jiří Chvojka, mluvčí Energetického regulačního úřadu

  • zamezit černým odběrům nebo nařčení z nich by mohly pomoci tzv. chytré elektroměry
  • lidem, kteří byli z černého odběru osočeni neprávem, by měl pomoci „plánovaný“ energetický ombudsman

Jak spočítat škodu, kterou černý odběratel údajně způsobil, stanovuje zákon. Od poslední revize, kdy byl elektroměr v pořádku, se na základě vzorců početně odhadne, kolik proudu mohl odběratel nezákonně čerpat.  

Vydáno pod