Poslední šance podat daňové přiznání u zaměstnavatele

Praha - Pondělí je posledním dnem na dodání podkladů pro daňové přiznání za rok 2013 - v případě, kdy ho za zaměstnance podává firma. Kdo to nestihne a bude chtít slevu na dani, bude muset formulář vyplnit sám. Jinak může dostat pokutu.

Podání daňového přiznání u zaměstnavatele (zdroj: ČT24)

Kdo má nižší příjem a chce, aby za něj podal daňové přiznání zaměstnavatel, musí do účtárny přinést patřičné dokumenty. Nejčastěji se odečítají například hypoteční úroky, charitativní dary nebo spoření do penzijního fondu. 

Sami musejí podávat přiznání zaměstnanci, kteří měli byť jenom jeden měsíc příjem vyšší než 103 536 korun hrubého. „Pokud zaměstnanec nestihne zaměstnavateli dodat potřebné podklady do 17. února pro uplatnění odčitatelných položek, tak se ještě nic neděje. Pořád má šanci do konce března podat si sám daňové přiznání,“ vysvětluje David Borkovec, partner z PwC Česká republika. 

Sami musí na berní úřad přiznání doručit i lidé, kteří mají například příjem od dvou zaměstnavatelů nebo třeba pronajímají byt a vydělají na tom víc než šest tisíc korun ročně. 

VÍCE SE DOČTETE ZDE